Ga naar de inhoud

Dakloos in coronatijd: hoe kun je thuisblijven als je geen huis hebt? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dak- en thuislozen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Met snelle maatregelen proberen hulpverleners en opvanglocaties zorg te blijven bieden aan de ongeveer vijfhonderd mensen in Rotterdam die dak- of thuisloos zijn.

Vers-Beton—Melcher-Oosterman—Corona-en-Daklozen
beeld: Melcher Oosterman

Waar normaal altijd wel mensen te vinden zijn rond de Pauluskerk om een sigaretje te roken en een praatje te maken, is het er nu angstvallig stil. Alle activiteiten die niet bijdragen aan de directe zorg en opvang van daklozen zijn er geschrapt. Maar hulpverleners doen er alles aan om de opvang open te houden. 

Woordvoerder Ester Segers vertelt telefonisch: “We laten maximaal dertig mensen binnen. Normaal gesproken staat de deur de hele dag open, maar nu werken we in shifts. Elk anderhalf uur gaat de deur open. Ook hier worden de maatregelen van het RIVM nageleefd. Segers: “In het eethuis houdt iedereen afstand en hygiënevoorschriften zijn aangescherpt.”

Niet alleen bij de Pauluskerk wordt een strikter deurbeleid gevoerd. Bij verschillende opvanglocaties worden thuislozen die nog bij vrienden of familie terecht kunnen, verzocht niet te komen. Ook de groeiende groep van arbeidsmigranten die zonder werk zijn komen te zitten en niet naar hun thuisland kunnen terugreizen, kan bijna nergens terecht. 

Dak- en thuislozen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Zelf-quarantaine of sociale afstand bewaren is lastig. Want hoe kun je thuisblijven als je geen huis hebt? In Amsterdam werd bekend dat daklozenopvangen dicht moeten. Het Leger des Heils heeft een landelijke oproep gedaan voor meer opvanglocaties, omdat daklozen nergens terecht kunnen. In Rotterdam is dat niet het geval. Hulpverleners en opvanglocaties hebben verschillende maatregelen genomen om adequate zorg en hulp te kunnen blijven bieden aan de ongeveer vijfhonderd mensen in Rotterdam die dak- of thuisloos zijn.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures