Ga naar de inhoud

Dakloos in coronatijd: hoe kun je thuisblijven als je geen huis hebt? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dak- en thuislozen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Met snelle maatregelen proberen hulpverleners en opvanglocaties zorg te blijven bieden aan de ongeveer vijfhonderd mensen in Rotterdam die dak- of thuisloos zijn.

Vers-Beton—Melcher-Oosterman—Corona-en-Daklozen
beeld: Melcher Oosterman

Waar normaal altijd wel mensen te vinden zijn rond de Pauluskerk om een sigaretje te roken en een praatje te maken, is het er nu angstvallig stil. Alle activiteiten die niet bijdragen aan de directe zorg en opvang van daklozen zijn er geschrapt. Maar hulpverleners doen er alles aan om de opvang open te houden. 

Woordvoerder Ester Segers vertelt telefonisch: “We laten maximaal dertig mensen binnen. Normaal gesproken staat de deur de hele dag open, maar nu werken we in shifts. Elk anderhalf uur gaat de deur open. Ook hier worden de maatregelen van het RIVM nageleefd. Segers: “In het eethuis houdt iedereen afstand en hygiënevoorschriften zijn aangescherpt.”

Niet alleen bij de Pauluskerk wordt een strikter deurbeleid gevoerd. Bij verschillende opvanglocaties worden thuislozen die nog bij vrienden of familie terecht kunnen, verzocht niet te komen. Ook de groeiende groep van arbeidsmigranten die zonder werk zijn komen te zitten en niet naar hun thuisland kunnen terugreizen, kan bijna nergens terecht. 

Dak- en thuislozen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Zelf-quarantaine of sociale afstand bewaren is lastig. Want hoe kun je thuisblijven als je geen huis hebt? In Amsterdam werd bekend dat daklozenopvangen dicht moeten. Het Leger des Heils heeft een landelijke oproep gedaan voor meer opvanglocaties, omdat daklozen nergens terecht kunnen. In Rotterdam is dat niet het geval. Hulpverleners en opvanglocaties hebben verschillende maatregelen genomen om adequate zorg en hulp te kunnen blijven bieden aan de ongeveer vijfhonderd mensen in Rotterdam die dak- of thuisloos zijn.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik ken de problematiek, heb het aan den lijve ondervonden. De straatdokter doen geweldig werk en nu helemaal. Ben sinds kort gelukkig uit Havenzicht weg maar heb corona daar nog meegemaakt. De hulpverleners zijn allemaal kanjers en doen geweldig werk. Ik hoop dat dit artikel (wat ik ook op FB gezien en gedeeld heb) meewerkt aan een zekere besef en begrip voor deze mensen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures