Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton—Melcher-Oosterman—Corona-en-Daklozen
Beeld door: beeld: Melcher Oosterman

Waar normaal altijd wel mensen te vinden zijn rond de Pauluskerk om een sigaretje te roken en een praatje te maken, is het er nu angstvallig stil. Alle activiteiten die niet bijdragen aan de directe zorg en opvang van daklozen zijn er geschrapt. Maar hulpverleners doen er alles aan om de opvang open te houden. 

Woordvoerder Ester Segers vertelt telefonisch: “We laten maximaal dertig mensen binnen. Normaal gesproken staat de deur de hele dag open, maar nu werken we in shifts. Elk anderhalf uur gaat de deur open. Ook hier worden de maatregelen van het RIVM nageleefd. Segers: “In het eethuis houdt iedereen afstand en hygiënevoorschriften zijn aangescherpt.”

Niet alleen bij de Pauluskerk wordt een strikter deurbeleid gevoerd. Bij verschillende opvanglocaties worden thuislozen die nog bij vrienden of familie terecht kunnen, verzocht niet te komen. Ook de groeiende groep van arbeidsmigranten die zonder werk zijn komen te zitten en niet naar hun thuisland kunnen terugreizen, kan bijna nergens terecht. 

Dak- en thuislozen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Zelf-quarantaine of sociale afstand bewaren is lastig. Want hoe kun je thuisblijven als je geen huis hebt? In Amsterdam werd bekend dat daklozenopvangen dicht moeten. Het Leger des Heils heeft een landelijke oproep gedaan voor meer opvanglocaties, omdat daklozen nergens terecht kunnen. In Rotterdam is dat niet het geval. Hulpverleners en opvanglocaties hebben verschillende maatregelen genomen om adequate zorg en hulp te kunnen blijven bieden aan de ongeveer vijfhonderd mensen in Rotterdam die dak- of thuisloos zijn.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Manon

Manon Dillen

Manon (1992) is econoom en filosoof. Ze heeft haar hart verloren aan de stad die er geen schijnt te hebben.

Profiel-pagina
Mogelijke PF

Melcher Oosterman

Illustrator

Melcher Oosterman is een illustrator uit Rotterdam. Zijn werk bestaat vooral uit tragische en humoristische karakters die stiekem als een soort zelfportret fungeren. Vaak bevinden zij zich in ongemakkelijke en absurdistische situaties. Naast commercieel werk houdt Melcher zich bezig met persoonlijke projecten zoals het maken van zines, bedrukken van t-shirts en het brouwen van bier.

Profiel-pagina