Ga naar de inhoud

De Rotterdamse politiek in tijden van (bijna) lockdown — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenteraad zit op slot en de beteugeling van de coronacrisis gebeurt grotendeels vanuit Den Haag. Guido van Eijck vroeg zich af wat de lockdown doet met Rotterdamse politiek. 

versbeton_politiek-20mrt2020-07
beeld: Michael van Kekem

Het Songfestival is afgeblazen, de gemeenteraad gesloten, Rotterdammers kunnen weken niet naar het café of de markt, en financiële steun voor noodlijdende zzp’ers: onder druk van de coronacrisis wordt alles wat vanzelfsprekend leek vloeibaar. 

Nu staat de Rotterdamse gemeenteraad staat niet bekend als een gemoedelijke praatclub. Het gaat er vaak hard aan toe. Maar de hoogspanning waaronder het openbaar bestuur op dit moment staat, maakt raadspolitiek relatief. Het gaat er vrij eensgezind aan toe. 

Diensten als de GGD, de vuilverwerking en de politie moeten blijven draaien. Ook de staatssteun voor zzp’ers en ondernemers die hun inkomen zien verdampen, komt op het bordje van de gemeente. De maandelijkse ondersteuning van maximaal 1.500 euro geldt als bijzondere bijstand, en dus kloppen straks tienduizenden zzp’ers aan bij Richard Moti (PvdA), wethouder werk en inkomen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam