Ga naar de inhoud

De Rotterdamse politiek in tijden van (bijna) lockdown — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenteraad zit op slot en de beteugeling van de coronacrisis gebeurt grotendeels vanuit Den Haag. Guido van Eijck vroeg zich af wat de lockdown doet met Rotterdamse politiek. 

versbeton_politiek-20mrt2020-07
beeld: Michael van Kekem

Het Songfestival is afgeblazen, de gemeenteraad gesloten, Rotterdammers kunnen weken niet naar het café of de markt, en financiële steun voor noodlijdende zzp’ers: onder druk van de coronacrisis wordt alles wat vanzelfsprekend leek vloeibaar. 

Nu staat de Rotterdamse gemeenteraad staat niet bekend als een gemoedelijke praatclub. Het gaat er vaak hard aan toe. Maar de hoogspanning waaronder het openbaar bestuur op dit moment staat, maakt raadspolitiek relatief. Het gaat er vrij eensgezind aan toe. 

Diensten als de GGD, de vuilverwerking en de politie moeten blijven draaien. Ook de staatssteun voor zzp’ers en ondernemers die hun inkomen zien verdampen, komt op het bordje van de gemeente. De maandelijkse ondersteuning van maximaal 1.500 euro geldt als bijzondere bijstand, en dus kloppen straks tienduizenden zzp’ers aan bij Richard Moti (PvdA), wethouder werk en inkomen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam