Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Ferrie schrijverscolumn
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Er is sprake van een Nieuwe Vaste Scharrel. Hij is op wintersport. Er ligt een onderbroek van hem op een stapeltje in mijn badkamer. (Een schone onderbroek hè – smerige lezer, ik ben toch geen fetisjist.) Als je het met mensen van hetzelfde geslacht doet, dan is het een praktisch voorrecht om elkaars ondergoed te dragen. Tenminste… ik mis de ervaring, maar dat lijkt me bij hetero’s gecompliceerder.

Een boxershort achterlaten is een prille belofte van trouw. Een embryonaal voorstadium van het uitwisselen van ringen. De kern: je ruilt je onderbroek om voor een exemplaar van de scharrel in kwestie. Ongeacht de reden (het kan zijn dat je je eigen boxer niet meer kunt terugvinden in een chaotische slaapkamer), zijn er variaties in de uitvoering. De uitwisseling kan achteloos of semi-achteloos plaatsvinden, of als expliciete transactie.

Je kunt ongezien een vervangende onderbroek uit de kledingkast van de gastheer halen. Dat is spannend maar ook een beetje onfatsoenlijk. Een beetje vergelijkbaar met het niet goed zoeken naar je eigen ondergoed, dat ergens in de krochten van de slaapkamer moet liggen. Tussencategorie: je zegt tussen neus en lippen door dat je een boxer van de scharrel ‘leent’, en je gooit je eigen vuile exemplaar brutaal in diens wasmand.

Vraag je erom, dan krijg je soms een onderbroek die door een andere loge is achtergelaten

Heb je lef, dan vraag je erom. “Hé… heb je misschien een onderbroek voor me?” Dat is gelijk een goede lakmoesproef. Als de scharrel zonder te bedenken de bovenste boxer van z’n stapeltje aanbiedt, zit je dicht bij de ringen. Maar meestal gaat de gastheer diep graven in een laatje, om er een oud, verwassen exemplaar uit op te vissen. Niet zelden is dat een onderbroek die eerder door een andere ‘logé’ is achtergelaten: de zogenaamde circuit-onderbroek.

Circuit-onderbroeken zijn de slips en boxers die als weeskinderen achterblijven nadat een flirt niet tot de volle wasdom van een relatie is gekomen. Meer of minder achteloos achtergelaten, nooit meer opgehaald. Juist deze exemplaren worden doorgegeven aan nieuwe one-night-stands. Zodoende circuleert dit ondergoed van stad tot stad in het wereldwijde gaynetwerk. Circuit-onderbroeken zijn getuige van een hoop avonturen!

Circuit-onderbroeken zijn de slips en boxers die als weeskinderen achterblijven nadat een flirt niet tot een relatie is gekomen

Mijn voornemen is om een conceptuele roman te schrijven vanuit het perspectief van zo’n circuit-onderbroek. Dat wordt smullen! Een voorproefje is het verhaal van scharrel W. – in de wandelgangen ook wel bekend als Bolle Aad. Hij wilde per se dat ik mijn achtergebleven blauwe boxer kwam ophalen. Geen sprake van natuurlijk. Maar Bolle Aad toonde zich een echte vent, en maakte mijn onderbroek onderdeel van zijn rouwproces.

Hij nam de blauwe boxer mee als mascotte op zijn vele (zaken)reizen. Een jaar lang kreeg ik foto’s van mijn onderbroek tegen een achtergrond van besneeuwde bergen, tropische stranden en ruige miljoenensteden. Uiteindelijk heeft mijn blauwe boxer een waardig graf gekregen in een Moskouse afvalcontainer. W. had me verwerkt, meldde hij trots.

R, de Nieuwe Vaste Scharrel, is geen uitzondering. Ook hij is bezig met het recent verworven circuit-ondergoed. De eerste van mijn boxers die R. in zijn huis ontdekte, heeft ‘ie om zijn hoofdkussen gesjord en op de gevoelige plaat vastgelegd. De foto van zijn hoofdkussen gekleed in mijn boxer stuurde hij op met het bijschrift: “Is dit vreemdgaan?”. Daar hebben we namelijk afspraken over. Ik begreep: mijn circuitbroek valt onder het exclusiviteits-regime.

De boxers die ik mocht lenen, daar heeft hij geen bijpassende sokken bij

Ik heb voor deze column nog nagevraagd, of R. specifieke onderbroeken aan mij had uitgeleend. Wat bleek? De boxers die ik mocht lenen, daar heeft hij geen bijpassende sokken bij. Het zal de meeste mensen ontgaan, maar mijn nieuwe vaste scharrel draagt dus boxers en sokken met hetzelfde dessin. Van de HEMA. Ik weet nu ook dat de HEMA wél sokken met opdruk van tompoucen heeft, maar géén tompouce-onderbroeken. Daar heeft R. een klacht over ingediend. En terecht!

Vorige week was ik mijn onderbroeken in het huis van R. kwijt. Ze hingen niet aan de waslijn en lagen niet in de wasmand. Waren ze alweer doorgegeven? Na lang zoeken, vond ik mijn gewassen en gevouwen boxers in een vacant laatje in een slaapkamermeubel, zielig met z’n tweetjes. Of zielig? Dat verder lege laatje bood perspectieven. Ik weet niet zeker of het een uitnodiging was, maar inmiddels heb ik de boxers gezelschap gegeven van een joggingbroek en een voorraadje hondenvoer.

En zo heeft mijn ondergoed een plekje in het huis van de Nieuwe Vaste Scharrel veroverd. Mocht R. onverhoopt niet terugkeren van wintersport, of niet bij mij terugkeren, dan worden mijn boxers circuit-onderbroeken. Een troostrijke gedachte. En zijn HEMA-boxers zullen vanuit Delfshaven weer de wereld over gaan. Zonder bijpassende sokken, dat wel.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van R
  R

  In het kader van wederhoor, hierbij reactie van de HEMA

  ———————————————————————————–

  Beste R,

  Wat fijn te vernemen dat je zo een fan bent van onze sokken en herenondergoed collectie.

  Wij hebben je verzoek aan de verantwoordelijke (product-)afdeling doorgegeven.
  Deze neemt dit, zodra zich een mogelijkheid voordoet, mee in de assortimentsevaluatie.

  Jouw input helpt ons weer om waar nodig en mogelijk onze producten te verbeteren.
  Bij voorbaat dank voor je begrip en geduld.

  Er op vertrouwend dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd,
  wens ik je een fijne dag toe.

  Met vriendelijke groet,

  B
  HEMA Consumentenservice

  1. Profielbeeld van Ferrie Weeda
   Ferrie Weeda

   Lieve R.,
   Wat fijn dat jij de journalistieke basisprincipes huldigt! Ennuh, hoe onze avance zich ook moge ontwikkelen: dat de tompouce-boxer thuis hoort in het scharrel-circuit der herenliefde, dat staat als een paal boven water.
   Hou ons op de hoogte! Ik en mijn lezers zijn je dankbaar
   xF

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.