Ga naar de inhoud

Minicollege: moet Rotterdam meer of minder afval opruimen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als het gaat om het afvalprobleem zet de gemeente tegenwoordig in op minder snel vuil ophalen: “Het is net als met pubers, hoe harder je achter hun kont opruimt, hoe nonchalanter ze worden”, zegt wethouder Bert Wijbenga. We vroegen hoogleraar Economie Robert Dur of dat inderdaad zo is.

beeld: www.youtube.com

Het is wetenschappelijk beproefd, gedragsverandering door ‘nudges’, ofwel mensen een duwtje in de goede richting geven. Werkt dat ook om het afvalprobleem tegen te gaan? Hoogleraar Robert Dur heeft twee theorieën die licht werpen op deze vraag. Enerzijds de neoklassieke theorie: de overheid moet niet te veel ingrijpen, want bij elke stap die de overheid neemt, nemen bedrijven en burgers een stapje terug. Vaak schoonmaken maakt volgens dit idee luie burgers. “Deze theorie is populair bij wethouder Wijbenga”, aldus Dur.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures