Ga naar de inhoud

Minicollege: moet Rotterdam meer of minder afval opruimen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als het gaat om het afvalprobleem zet de gemeente tegenwoordig in op minder snel vuil ophalen: “Het is net als met pubers, hoe harder je achter hun kont opruimt, hoe nonchalanter ze worden”, zegt wethouder Bert Wijbenga. We vroegen hoogleraar Economie Robert Dur of dat inderdaad zo is.

beeld: www.youtube.com

Het is wetenschappelijk beproefd, gedragsverandering door ‘nudges’, ofwel mensen een duwtje in de goede richting geven. Werkt dat ook om het afvalprobleem tegen te gaan? Hoogleraar Robert Dur heeft twee theorieën die licht werpen op deze vraag. Enerzijds de neoklassieke theorie: de overheid moet niet te veel ingrijpen, want bij elke stap die de overheid neemt, nemen bedrijven en burgers een stapje terug. Vaak schoonmaken maakt volgens dit idee luie burgers. “Deze theorie is populair bij wethouder Wijbenga”, aldus Dur.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures