Ga naar de inhoud

Museum, theater en club in je woonkamer: de gevolgen van corona voor de Rotterdamse cultuursector — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voor alle Rotterdamse musea, theaters, popzalen en festivals kon er een streep door de geplande programmering, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Fay van der Wall zet op een rij hoe de cultuursector reageert. Met opluchting, een cursus niks doen, ‘sunday scrolls’ of de Thuisagenda.

Vers Beton – Daan Timmer – Corona – Cultuur
beeld: Daan Timmer

“Al weken zagen we alles als een kaartenhuis in elkaar storten, omdat er bijna ieder uur ergens op de wereld een nieuwe constatering was of beslissing genomen werd”, zo omschrijft festivaldirecteur van Motel Mozaique Harry Hamelink de afgelopen periode. “We zaten met het festival in een schemerwereld, waarin we niet wisten of het wel of niet door kon gaan.”

Sinds maandag 23 maart is duidelijk dat de coronamaatregelen langer gaan duren dan velen hoopten. Het nieuws dat tot 1 juni alle bijeenkomsten en evenementen verboden zijn leverde Motel Mozaique in elk geval de broodnodige duidelijkheid op: de twintigste editie is geannuleerd. 

Het festival zat met hun datum van halverwege april in een lastige positie, zoals wel meer evenementen, bleek uit een artikel in NRC van afgelopen weekend. “Wij voelden al aan dat die periode tot 6 april uitgebreid ging worden, maar zolang dat niet officieel was wilden we niet naar buiten treden.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • De Tweede Wereldoorlog maakte vooral joodse kunstenaars onzichtbaar in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In deze Talk of the Town sprak Siebe Thissen met kunsthistoricus Sandra Smets over haar nieuwe boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Over hoe het Boymans tijdens de bezettingsjaren steeds verder verstrikt raakte in het web van nazipropaganda en hoe joodse kunstenaars in de vergetelheid raakten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam