Ga naar de inhoud

Museum, theater en club in je woonkamer: de gevolgen van corona voor de Rotterdamse cultuursector — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Voor alle Rotterdamse musea, theaters, popzalen en festivals kon er een streep door de geplande programmering, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Fay van der Wall zet op een rij hoe de cultuursector reageert. Met opluchting, een cursus niks doen, ‘sunday scrolls’ of de Thuisagenda.

Vers Beton – Daan Timmer – Corona – Cultuur
beeld: Daan Timmer

“Al weken zagen we alles als een kaartenhuis in elkaar storten, omdat er bijna ieder uur ergens op de wereld een nieuwe constatering was of beslissing genomen werd”, zo omschrijft festivaldirecteur van Motel Mozaique Harry Hamelink de afgelopen periode. “We zaten met het festival in een schemerwereld, waarin we niet wisten of het wel of niet door kon gaan.”

Sinds maandag 23 maart is duidelijk dat de coronamaatregelen langer gaan duren dan velen hoopten. Het nieuws dat tot 1 juni alle bijeenkomsten en evenementen verboden zijn leverde Motel Mozaique in elk geval de broodnodige duidelijkheid op: de twintigste editie is geannuleerd. 

Het festival zat met hun datum van halverwege april in een lastige positie, zoals wel meer evenementen, bleek uit een artikel in NRC van afgelopen weekend. “Wij voelden al aan dat die periode tot 6 april uitgebreid ging worden, maar zolang dat niet officieel was wilden we niet naar buiten treden.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam