Ga naar de inhoud

Sekswerk in Rotterdam gaat ondanks corona gewoon door: ze moeten wel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De ramen en bordelen mogen vanwege het coronavirus tijdelijk gesloten zijn, de sekssector draait gewoon door. We spraken tientallen sekswerkers en hulpverleners over de risico’s van het uitvoeren van dit beroep tijdens een pandemie en analyseerden honderden online advertenties. “Ik werk met een mondkapje, maar dat is het enige dat ik aanheb.”


Xenia Gottenkieny – Vers Beton_Platform Investico

beeld: Xenia Gottenkieny

“Misschien kan ik wat bijverdienen via de webcam.” Gabriela, een Colombiaanse sekswerker die al ruim twintig jaar in Rotterdam woont, is er nog niet uit. Werken via de webcam of chat is ingewikkelder dan het klinkt. “Ik heb het nog nooit gedaan en die omslag is niet zo snel gemaakt. Normaal spreek ik alleen live af, als escort.”

Sinds de uitbraak van de corona-epidemie twijfelt ze sowieso of ze wel door moet werken. “Ik ben heel erg bang om besmet te raken en om anderen te besmetten.” De Nederlandse websites waarop Gabriela haar diensten aanbiedt zijn echter nog niet uit de lucht gehaald, zoals wel gebeurde in andere Europese landen waar ze contact heeft met collega’s. Ze is nu voorzichtiger dan normaal en gaat niet meer in op telefoontjes van klanten die ze niet kent. “Ik spreek alleen af met klanten die ik vertrouw. Eerst vraag ik of hij echt geen symptomen heeft. Of in isolement heeft gezeten.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures