Ga naar de inhoud

Sekswerk in Rotterdam gaat ondanks corona gewoon door: ze moeten wel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De ramen en bordelen mogen vanwege het coronavirus tijdelijk gesloten zijn, de sekssector draait gewoon door. We spraken tientallen sekswerkers en hulpverleners over de risico’s van het uitvoeren van dit beroep tijdens een pandemie en analyseerden honderden online advertenties. “Ik werk met een mondkapje, maar dat is het enige dat ik aanheb.”


Xenia Gottenkieny – Vers Beton_Platform Investico

beeld: Xenia Gottenkieny

“Misschien kan ik wat bijverdienen via de webcam.” Gabriela, een Colombiaanse sekswerker die al ruim twintig jaar in Rotterdam woont, is er nog niet uit. Werken via de webcam of chat is ingewikkelder dan het klinkt. “Ik heb het nog nooit gedaan en die omslag is niet zo snel gemaakt. Normaal spreek ik alleen live af, als escort.”

Sinds de uitbraak van de corona-epidemie twijfelt ze sowieso of ze wel door moet werken. “Ik ben heel erg bang om besmet te raken en om anderen te besmetten.” De Nederlandse websites waarop Gabriela haar diensten aanbiedt zijn echter nog niet uit de lucht gehaald, zoals wel gebeurde in andere Europese landen waar ze contact heeft met collega’s. Ze is nu voorzichtiger dan normaal en gaat niet meer in op telefoontjes van klanten die ze niet kent. “Ik spreek alleen af met klanten die ik vertrouw. Eerst vraag ik of hij echt geen symptomen heeft. Of in isolement heeft gezeten.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures