Ga naar de inhoud

Waar schuldhulpverlening van de gemeente mis gaat (en wat ons dat kost) — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Duizenden jonge Rotterdammers hebben flinke schulden. Hoe komt dat, wat doet dat met hen en wat kosten schulden ons als samenleving? In een drieluik gaat Adriaan de Jonge op zoek naar antwoorden. In dit laatste deel: wat zijn de werkelijke kosten als jongeren met een schuld komen te zitten?

DSC06674
beeld: Frank Hanswijk

‘Geld lenen kost geld’, waarschuwt de overheid voordat je een risicovolle lening aangaat. Wat je minder vaak hoort: geld lenen kost ook de overheid geld. Ten minste, als die lening een problematische schuld wordt.  

De vorige aflevering van deze serie ging onder meer over de poster waar Donovan Felter (28) met zijn schuld van 6.178 euro op staat. Het ware prijskaartje van die schuld zou wel eens een stuk hoger kunnen zijn dan het bedrag op de poster. Donovan raakte door zijn schulden bijna in een depressie – net als Martha (23) uit datzelfde artikel.

Als dat gebeurt, wie zou er dan opdraaien voor de kosten van die ziekte? En als Donovan daardoor arbeidsongeschikt was geworden, wie betaalt dan zijn uitkering? Als Bjorn Romy (uit het eerste artikel) dakloos was gebleven en op straat was blijven handelen, wie krijgt de rekening van de politie en de maatschappelijke opvang die met hem te maken krijgen? Uiteindelijk betalen we er als samenleving voor.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam