
‘Geld lenen kost geld’, waarschuwt de overheid voordat je een risicovolle lening aangaat. Wat je minder vaak hoort: geld lenen kost ook de overheid geld. Ten minste, als die lening een problematische schuld wordt.
De vorige aflevering van deze serie ging onder meer over de poster waar Donovan Felter (28) met zijn schuld van 6.178 euro op staat. Het ware prijskaartje van die schuld zou wel eens een stuk hoger kunnen zijn dan het bedrag op de poster. Donovan raakte door zijn schulden bijna in een depressie – net als Martha (23) uit datzelfde artikel.
Als dat gebeurt, wie zou er dan opdraaien voor de kosten van die ziekte? En als Donovan daardoor arbeidsongeschikt was geworden, wie betaalt dan zijn uitkering? Als Bjorn Romy (uit het eerste artikel) dakloos was gebleven en op straat was blijven handelen, wie krijgt de rekening van de politie en de maatschappelijke opvang die met hem te maken krijgen? Uiteindelijk betalen we er als samenleving voor.
- Volgens de gemeente hebben 60.000 Rotterdammers (kans op) problematische schulden. In het eerste artikel uit deze serie bleek dat minstens negenduizend jonge Rotterdammers ernstige betalingsproblemen hebben. ↩︎
- Jongeren komen steeds vaker bij de overheid in de schulden, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat komt onder andere door de boetes die de overheid hanteert, die schulden nog groter maken. Lector Roeland van Geuns noemt de overheid in het artikel een starre schuldeiser. Link: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4876896/schulden-jongeren-overheid-toeslagen-zorgverzekering ↩︎