Ga naar de inhoud

Waarom Hasna El Maroudi en Arjen van Veelen botsen als het over diversiteit gaat — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens een wandeling door Lombardijen ontdekken Rotterdam-correspondent Arjen van Veelen en journalist Hasna El Maroudi dat ze op het gebied van diversiteit niet zo lijnrecht tegenover elkaar staan als ze zelf dachten. Een gesprek over de angst om iets kwijt te raken – versus de overtuiging dat iedereen moet krijgen waar hij of zij recht op heeft. 

hasna-and-arjen-vb-selection-kjazbec-35
beeld: Katarina Jazbec

Wat er aan de wandeling vooraf ging: als correspondent Groot Rotterdam legde Arjen van Veelen onlangs op De Correspondent uit waarom hij een hekel heeft aan het woord diversiteit. “Het ideaal van sociale rechtvaardigheid lijkt in Rotterdam vervangen door het ideaal van überdiversiteit, dat dus juist mensen uitsluit”, schreef hij. 

De Rotterdamse journalist Hasna El Maroudi had al snel een weerwoord paraat: in dit artikel stelt ze dat ‘diversiteit geen wedstrijd is’ en dat Arjen last heeft van statusangst.

Toch bleef iets knagen: waren ze in deze digitale uitwisseling ook maar iets nader tot elkaar gekomen? Ze nodigde Arjen uit om verder te praten: weg van de toetsenborden, face to face. Samen maakten ze een wandeling in de wijk waar Hasna opgroeide, waarvan ze hier beiden verslag doen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures