Voor de harddenkende Rotterdammer
hasna-and-arjen-vb-selection-kjazbec-35
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Wat er aan de wandeling vooraf ging: als correspondent Groot Rotterdam legde Arjen van Veelen onlangs op De Correspondent uit waarom hij een hekel heeft aan het woord diversiteit. “Het ideaal van sociale rechtvaardigheid lijkt in Rotterdam vervangen door het ideaal van überdiversiteit, dat dus juist mensen uitsluit”, schreef hij. 

De Rotterdamse journalist Hasna El Maroudi had al snel een weerwoord paraat: in dit artikel stelt ze dat ‘diversiteit geen wedstrijd is’ en dat Arjen last heeft van statusangst.

Toch bleef iets knagen: waren ze in deze digitale uitwisseling ook maar iets nader tot elkaar gekomen? Ze nodigde Arjen uit om verder te praten: weg van de toetsenborden, face to face. Samen maakten ze een wandeling in de wijk waar Hasna opgroeide, waarvan ze hier beiden verslag doen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De Amerikaanse rechtsgeleerde en burgerrechtenactivist Kimberlé Williams Crenshaw introduceerde hiervoor het begrip intersectionaliteit. Movisie, het Nederlandse kennisinstituut voor het sociaal domein, legt de term als volgt uit: Intersectionaliteit is het idee dat verschillende delen van je identiteit, zoals je geslacht, gender, seksualiteit, ras, klasse, religie, gezondheid, en nog veel meer, elkaar beïnvloeden. Dat betekent dat je in een analyse van ongelijkheden het nooit enkel moet hebben over één van die stukjes identiteit: je kan het niet enkel hebben over vrouwen, mensen van kleur, etcetera, zonder oog te hebben voor de verschillen binnen die groepen. ↩︎
  2. Zo bestaat er zoiets als het kloonsyndroom of affinity bias: bij het aanstellen van nieuwe werknemers kiest een werkgever (onbewust) vaak voor iemand die het dichtst in de buurt van haar of zijn evenbeeld komt. ↩︎
LILITH_HasnaClarice_byLailaCohen-4

Hasna El Maroudi

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt onder meer voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ze is presentator van de talkshows Vers Beton LIVE. 

[Foto: Laila Cohen]

Profiel-pagina
arjen-van-veelen-de-correspondent-by-lizzy-ann-crop

Arjen van Veelen

Arjen van Veelen groeide op in Rotterdam en woont er sinds ruim een jaar weer. Hij werkte als redacteur en columnist bij NRC Handelsblad en woonde van 2014 tot 2016 in St. Louis, Missouri. Hij werkte daar als freelance Amerika-correspondent voor o.a. Nieuwsuur, Radio 1 Journaal, Met het Oog op Morgen en de Correspondent. Van Veelen studeerde klassieke talen en journalistiek in Leiden (foto: De Correspondent /Lizzy Ann).

Profiel-pagina
profile photo-katarina jazbec

Katarina Jazbec

Fotograaf

Katarina Jazbec (1991) is een documentaire fotograaf en beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze een breed scala aan effecten van empathie, de interactie tussen realiteit en fictie, vragen over identiteit, ethiek en economie, terwijl ze nieuwe vormen van visuele narratieven die de dialoog aangaan onderzoekt. Ze heeft in 2017 een masterdiploma behaald aan St. Joost in Breda met een film over het gezamenlijk lezen van literaire fictie met een groep Belgische gevangenen.

Profiel-pagina