Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdammers zich tegenstrijdig gedragen: “Juist in deze tijden zie je dat egoïsme en empathie prima samen gaan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

‘You’ll never walk alone draaien’ voor zorgmedewerkers, maar ook in grote getalen naar de Kralingse Plas. Burenhulp aanbieden in Zevenkamp en tegelijk lege schappen achterlaten in de supermarkt in Crooswijk. Psycholoog Gera Noordzij bespreekt het gedrag dat Rotterdammers laten zien in deze coronacrisis. 

24-3versbeton_gedrag_Lucia
beeld: Lucia Lenders

Terwijl de verplicht fysieke afstand groter wordt tijdens de coronamaatregelen, lijkt de sociale afstand tussen Rotterdammers juist kleiner te worden. Onmiddellijk na het ingaan van de maatregelen tegen verspreiding van het virus toonden Rotterdammers zich ongekend bereidwillig. Buren doen briefjes bij elkaar in de bus, studenten geven online bijles, je kunt coupons kopen om je lokale ondernemer te steunen. Ook zijn er allerlei initiatieven zoals een Rotterdamse hulplijn voor ouderen, en een speciale lijn voor Feijenoorders die iets nodig hebben. Rotterdammers lijken bijna teleurgesteld als ze niks voor hun buren kunnen doen. En waar ze normaal hun eigen oma misschien niet eens bezoeken, sturen jongeren nu kaartjes naar wildvreemde ouderen.

Tegelijkertijd lijken wij Rotterdammers ons ook egoïstisch te gedragen. Een compleet leeg gehamsterde Lidl op Slaak is als een mes in de rug voor de Crooswijkers die minder te besteden hebben en zo naast de basisproducten grijpen. Het hamsteren is ook funest voor de voedselbank op Zuid, die geen restpartijen meer binnenkrijgt. Bij de Kralingse plas en op het strand leken mensen zich geen zorgen lijken te maken over het feit dat ze bijdragen aan de verspreiding van het virus. En de harde muziek en rumoerigheid die op vrijdagavond klinken uit een huis in Kralingen verklapt dat er wel wat meer mensen in huis aanwezig zijn dan alleen de bewoners.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures