Ga naar de inhoud

Waarom Rotterdammers zich tegenstrijdig gedragen: “Juist in deze tijden zie je dat egoïsme en empathie prima samen gaan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

‘You’ll never walk alone draaien’ voor zorgmedewerkers, maar ook in grote getalen naar de Kralingse Plas. Burenhulp aanbieden in Zevenkamp en tegelijk lege schappen achterlaten in de supermarkt in Crooswijk. Psycholoog Gera Noordzij bespreekt het gedrag dat Rotterdammers laten zien in deze coronacrisis. 

24-3versbeton_gedrag_Lucia
beeld: Lucia Lenders

Terwijl de verplicht fysieke afstand groter wordt tijdens de coronamaatregelen, lijkt de sociale afstand tussen Rotterdammers juist kleiner te worden. Onmiddellijk na het ingaan van de maatregelen tegen verspreiding van het virus toonden Rotterdammers zich ongekend bereidwillig. Buren doen briefjes bij elkaar in de bus, studenten geven online bijles, je kunt coupons kopen om je lokale ondernemer te steunen. Ook zijn er allerlei initiatieven zoals een Rotterdamse hulplijn voor ouderen, en een speciale lijn voor Feijenoorders die iets nodig hebben. Rotterdammers lijken bijna teleurgesteld als ze niks voor hun buren kunnen doen. En waar ze normaal hun eigen oma misschien niet eens bezoeken, sturen jongeren nu kaartjes naar wildvreemde ouderen.

Tegelijkertijd lijken wij Rotterdammers ons ook egoïstisch te gedragen. Een compleet leeg gehamsterde Lidl op Slaak is als een mes in de rug voor de Crooswijkers die minder te besteden hebben en zo naast de basisproducten grijpen. Het hamsteren is ook funest voor de voedselbank op Zuid, die geen restpartijen meer binnenkrijgt. Bij de Kralingse plas en op het strand leken mensen zich geen zorgen lijken te maken over het feit dat ze bijdragen aan de verspreiding van het virus. En de harde muziek en rumoerigheid die op vrijdagavond klinken uit een huis in Kralingen verklapt dat er wel wat meer mensen in huis aanwezig zijn dan alleen de bewoners.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures