Afgelopen vrijdag werd recreatiepark Hoek van Holland door de gemeente gesloten. Onbegrijpelijk, want er is juist geen veiligere plek om deze periode door te komen, betoogt Minke Themans namens een groep bewoners van het park. “Voor mij als alleenstaande moeder is dit een warm bad, waar mijn zoontje van 7 kan spelen en niemand zich geïsoleerd voelt.”
Het ‘kamp’ (zo wordt het recreatieoord Hoek van Holland van oudsher genoemd) lijkt verlaten, vogels fluiten vrolijk en de wind waait door de straten. Ons huisjespark is net geopend na de winter. Er zijn nog niet zo veel mensen, maar de mensen die de rust en ruimte fijn vinden en de drukte van de stad ontlopen zijn er elk jaar vroeg bij.
Ook hier is het coronavirus het gesprek van de dag. Buren weten elkaar te vinden en spreken met elkaar over de heg – precies de juiste afstand – over de laatste stand van zaken. Boodschapjes worden voor de deur achtergelaten en kinderen – niet meer dan twee of drie tegelijk – spelen een uurtje ‘s ochtends en ‘s middags buiten onder begeleiding van een ouder. Zo kan de één nog even een boodschap doen, de ander een Zoom-vergadering bijwonen of werk afmaken. De dag glijdt voorbij en zo hebben de ‘kampbewoners’ het gevoel samen veilig te zijn.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Verbieden om te verhuren, camping dichthouden, nog wat beheer maatregelen en afspraken (bijv over doorgang bij smalle toegangen, schoonhouden e.d.) en winkel openen, lijkt mij een goede oplossing.
Het vreemde is dat tot sluiting is besloten nog voordat de nieuwe maatregelen van kracht werden. In die nieuwe regels staat dat als een park zich niet aan de regels houdt -1.5 meter afstand- het gesloten kan worden.
Hoe kan het dat het management niet heeft gekozen voor handhaving in plaats van een rigoureuze sluiting ? De huidige richtlijnen zijn eenvoudig te handhaven met borden, aanwijzingen en aanpassingen in leefwijzen.
Sommige ouderen worden nu echt enorm benadeeld wat slecht is voor hun mentale en fysieke gezondheid. Waarom doet de gemeente dat haar oudere inwoners aan?
“Camping dicht, maar verblijf in stacaravan mag wel: ‘Het is een chaos'”
Iedere regio neemt zijn eigen besluit waardoor de regels in het hele land verschillen, dit leidt tot chaos. Geert Dijks, Hiswa-Recron-directeur, pleit voor meer maatwerk. Vooral het sluiten van complete vakantieparken is volgens hem onnodig. Mensen zitten daar volgens hem al geïsoleerd. “Je moet je voorstellen dat daar juist nu veel mensen zitten die bijvoorbeeld in quarantaine zijn gegaan”.
Lees het artikel op NOS. https://nos.nl/l/2328583