Ga naar de inhoud

De Buurtmerel en zijn eigen epidemie

André de Baerdemaeker ontdekte dat de merel in zijn tuin maar al te goed begrijpt wat wij doormaken. De zangvogel is een overlevende van de usutucrisis, een vogelepidemie in 2016. “Eerst zacht maar steeds luider zingt de merel ons bemoedigend toe: het komt wel goed. We zijn niet alleen.”

merelsklein
beeld: Esther Lankhaar

Als ik thuis nog eens goed kijk naar de schaal met druiven die ik tijdens de boodschappen toch maar meehamsterde, zie ik dat er nogal wat gerimpelde en verweekte exemplaren tussen zitten. Subiet stap ik met schaal en al de tuin in om een paar bedenkelijke druiven op het tegelpad te werpen, want in tijden van ophokplicht dient iedere gelegenheid tot een frisse neus met beide handen aangegrepen te worden.

Enkele seconden nadat de eerste vruchtjes over de tegels rollen, hoor ik nageltjes op de schutting van de buren. Ik kijk op en zie de gitzwarte verschijning van onze Buurtmerel. Er is maar weinig in deze achtertuinen dat hem ontgaat. Even kijkt de vogel me aan met zijn donkerbruine oogjes, maar dan richt hij zijn helderoranje snavel als een vizier op de paarsblauwe suikerbommetjes. Ik zie hem met zijn ogen knipperen en maak daaruit op dat de aanblik van de druiven hem wel bevalt.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures