Ga naar de inhoud

De Rotterdamse festivalzomer die in een woestijn veranderde — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Van Ketikoti tot North Sea Jazz en van Rotterdamse Rave tot Metropolis: meer dan 29 grote Rotterdamse festivals en zomerevenementen zijn geschrapt, werd deze week bekend. Robin van Essel sprak met de organisatoren over de impact hiervan en ontdekt hoe kwetsbaar het festival-ecosysteem is.

IMG-0971
beeld: Karlijn van den Hoff

De beslissing werd genomen op dringend verzoek van de festivalbranche zelf. Onder andere festivalorganisator MOJO (organisator van North Sea Jazz en meerdere grote zomerfestivals zoals Lowlands) smeekte afgelopen weken om duidelijkheid over verlenging van het landelijke evenementenverbod. Om te voorkomen dat de organisatie door zou werken aan een festival dat op het laatste moment alsnog niet door zou mogen gaan. 

Die duidelijkheid is er nu dus: het verbod op vergunningsplichtige evenementen, dat aanvankelijk gold tot 1 juni, is verlengd tot 1 september. In Rotterdam gaat het – volgens de kalender van Rotterdam Festivals – over 29 evenementen: van Ketikoti tot North Sea Jazz en van Rotterdamse Rave tot Metropolis. Maar de impact die de maatregel heeft voor de organisaties, verschilt nogal, zo blijkt uit een rondvraag van Vers Beton. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam