Ga naar de inhoud

Ons onderzoeksdossier over jeugdzorg in Rotterdam is genomineerd voor De Tegel

Journalisten Margot Smolenaars, Derk Stokmans, Aino ten Cate, Merel Driessen en James Polak zijn met hun onderzoeksdossier ‘Jeugdzorgjungle’ genomineerd voor de belangrijke journalistieke prijs De Tegel (categorie regio/lokaal). In opdracht van Vers Beton en OPEN Rotterdam en in samenwerking met NRC onderzochten zij hoe de jeugdzorg er voor staat na de invoering van een nieuwe wet in 2018.

Update (8 juni 2020): We hebben de nominatie helaas niet weten te verzilveren. De Tegel in de categorie rego/lokaal is uitgereikt aan Judith Janssen en Rik van Hulst (De Limburger) voor Project 46. Hierin gingen ze op zoek naar de verhalen van 46 verkeersslachtoffers die in 2018 omkwamen in het Limburgse verkeer.

In november 2018 verscheen het eerste deel van het onderzoeksdossier over de jeugdzorg in Rotterdam. Margot Smolenaars en Derk Stokmans gingen voor Vers Beton, OPEN Rotterdam en NRC op onderzoek uit om te achterhalen of het gedecentraliseerde jeugdzorgsysteem wel functioneerde zoals het was bedacht. 

Al snel werd duidelijk dat het Rotterdamse meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld Veilig Thuis structureel achterloopt met meldingen van kindermishandeling. Tweederde van deze meldingen blijft te lang liggen. 

Ook bleek, in vervolgartikel ‘Studenten in de frontlinie’ dat de inzet van onervaren studenten door jeugdzorgorganisaties problematisch is. Jonge, onervaren studenten kunnen vaak niet omgaan met de complexe problematiek van de gezinnen waar ze mee werken. Er is veel veranderd in de Rotterdamse jeugdzorg, maar het is er niet beter op geworden, zo luidde de conclusie van dit onderzoeksdossier over de jeugdzorgjungle van Rotterdam.

Voor het menselijke verhaal achter het dossier maakten Aino ten Cate, Merel Driessen en James Polak een aangrijpende mini-docu over de Rotterdamse moeder Achanty Henriques en haar strijd om haar kinderen terug te krijgen. Zonder kinderen naar huis geeft een beeld van de hartverscheurende situatie waarin Achanty en veel andere moeders terecht zijn gekomen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • In the current Gaza war, as much as 40% of the housing has been damaged or destroyed, with over 1.8 million people internally displaced. The destruction of more than a third of Gaza’s homes is leading international legal experts to raise the concept of “domicide” – the mass destruction of dwellings to make the territory uninhabitable. This concept is increasingly accepted in academia but is not a distinct crime against humanity under international law.

  Venue: De Dependance, Independent School
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures