Ga naar de inhoud

Ons onderzoeksdossier over jeugdzorg in Rotterdam is genomineerd voor De Tegel

Journalisten Margot Smolenaars, Derk Stokmans, Aino ten Cate, Merel Driessen en James Polak zijn met hun onderzoeksdossier ‘Jeugdzorgjungle’ genomineerd voor de belangrijke journalistieke prijs De Tegel (categorie regio/lokaal). In opdracht van Vers Beton en OPEN Rotterdam en in samenwerking met NRC onderzochten zij hoe de jeugdzorg er voor staat na de invoering van een nieuwe wet in 2018.

Update (8 juni 2020): We hebben de nominatie helaas niet weten te verzilveren. De Tegel in de categorie rego/lokaal is uitgereikt aan Judith Janssen en Rik van Hulst (De Limburger) voor Project 46. Hierin gingen ze op zoek naar de verhalen van 46 verkeersslachtoffers die in 2018 omkwamen in het Limburgse verkeer.

In november 2018 verscheen het eerste deel van het onderzoeksdossier over de jeugdzorg in Rotterdam. Margot Smolenaars en Derk Stokmans gingen voor Vers Beton, OPEN Rotterdam en NRC op onderzoek uit om te achterhalen of het gedecentraliseerde jeugdzorgsysteem wel functioneerde zoals het was bedacht. 

Al snel werd duidelijk dat het Rotterdamse meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld Veilig Thuis structureel achterloopt met meldingen van kindermishandeling. Tweederde van deze meldingen blijft te lang liggen. 

Ook bleek, in vervolgartikel ‘Studenten in de frontlinie’ dat de inzet van onervaren studenten door jeugdzorgorganisaties problematisch is. Jonge, onervaren studenten kunnen vaak niet omgaan met de complexe problematiek van de gezinnen waar ze mee werken. Er is veel veranderd in de Rotterdamse jeugdzorg, maar het is er niet beter op geworden, zo luidde de conclusie van dit onderzoeksdossier over de jeugdzorgjungle van Rotterdam.

Voor het menselijke verhaal achter het dossier maakten Aino ten Cate, Merel Driessen en James Polak een aangrijpende mini-docu over de Rotterdamse moeder Achanty Henriques en haar strijd om haar kinderen terug te krijgen. Zonder kinderen naar huis geeft een beeld van de hartverscheurende situatie waarin Achanty en veel andere moeders terecht zijn gekomen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures