Ga naar de inhoud

Rotterdamse huurprijzen omhoog? Grapje zeker

Bij veel Rotterdamse huurders verscheen afgelopen week een brief op de mat met een aankondiging dat de huur per 1 juli wordt verhoogd. Ook bij Michael Rabbers in Delfshaven. Hij pleit ervoor om dit jaar af te zien van de huurverhoging, in tijden van corona. “Eén crisis is meer dan genoeg.”

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

Toen ik van de week de brief met een aangekondigde huurstijging vond, dacht ik even dat het een grap was. Een huurverhoging, nu? In deze bizarre tijden waarin ons leven door het coronavirus op z’n kop staat?

Wanneer vele bedrijven, ondernemers, zzp’ers, flexwerkers en medewerkers moeite moeten doen om overeind te blijven, kan een huurverhoging net dat duwtje in de verkeerde richting geven. Onzekerheid en zorgen over de toekomst van je bedrijf of je baan, drukken al als een zware last op onze schouders. Die ‘standaard’ huurverhoging is ongepast in deze ‘niet-standaard’ tijden. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Zaterdag heb ik een open brief gestuurd aan mevrouw Molenaar, bestuursvoorzitter Woonstad, met in de cc wethouder Kathmann en wethouder Kurvers. Reden: Woonstad kondigt een huurverhoging van 5,1% aan. Ik heb nog geen reactie ontvangen.

  Geachte mevrouw Molenaar,

  Op 17 april ontving ik uw brief met daarin de aangekondigde huurverhoging van 5,1% voor onze vrije sector woning. Bezwaar maken tegen deze verhoging is juridisch niet mogelijk in Nederland, maar uw aanpak getuigt van zo weinig empathie en gemeenschapszin, dat ik mijn ongenoegen met deze brief kenbaar maak.

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken richtte zich afgelopen woensdag nog tot u: “De meeste verhuurders zijn naar haar mening goedwillend, ook om vanwege de coronacrisis niet de maximale huurverhoging van rond de 5 of 6 procent te vragen. Zij doet een “moreel appel” op hen om zich soepel op te stellen [….]”.

  Het is wel duidelijk dat Woonstad geen enkele waarde hecht aan deze oproep. Sterker, een minister zou niet eens nodig hoeven zijn om u tot de orde te roepen. Uit eigen beweging had u de sympathie en het bewustzijn moeten opbrengen om dit jaar de huur te bevriezen. In plaats daarvan kiest u ervoor om een moreel verwerpelijke huurverhoging er doorheen te drukken. Hoog en hard. In deze tijd. Zonder pardon. Wat denkt u? Vrije sector, dus die bewoners kunnen wel wat lijden? Niks te maken met deze moeilijke tijden waar iedereen moet inleveren, wij gooien er gewoon een schepje bovenop?

  Wij zijn een gezin van 2 volwassenen en 3 jonge kinderen. Wij zijn zelfstandig ondernemers en mijn inkomsten zijn nul in coronatijd. De huur van onze woning groeit van 884 naar 922 euro per maand. Oftewel 456 euro per jaar. Rondkomen is nu al een dingetje, hoe voelt een huurverhoging voor ons nu denkt u? Terwijl u zich nog eens royaal wentelt in een netto resultaat na belastingen (2018) van 1.307.534.000 euro (ja, het staat er echt, 1,3 miljard!!), stuurt u uw huurders rustig een extra rekening. Schandalig en ongehoord, dat zijn de woorden die in mij opkomen.

  U heeft geen enkel respect, geen enkel medeleven voor de maatschappij waarvan u zegt dat u deze aantrekkelijker maakt. U bent een schande voor de stad Rotterdam waar jonge gezinnen al zo onder druk staan. U bekommert zich in crisistijd louter om eigen gewin. En dat zet de verhoudingen tussen u en uw huurders op scherp. U kunt de komende jaren een pittig gevecht tegemoet zien als u deze huurverhoging niet intrekt.

  Met vriendelijke groeten,
  Mark Kuijpers

 • Michael,

  Niet alleen dit maar er zijn nog meer misstanden. Via veel bewoners hoor ik ook dat bv Vestia het covenant Sociale Huursector, gesloten en laatst aangepast in 2018 met Aedes en de minister, niet honoreerd! Zij stelt zich op het standpunt dat steunmaatregelen puur een taak van de overheid is.

  Dat terwijl dit een bindend convenant is. Daarnaast hebben zij binnen de prestatieafspraken met de Gemeente alle programma’s, zoals Reset, Uit de Knoop e.a., onderschreven.

  Ondanks dat worden bewoners van Vestia, die aanspraak willen maken op huurbevriezing of verlaging zoals in dit convenant afgesproken, niet geholpen. Vestia verwijst naar hun website waar zij melding maken van het standpunt voornoemd.

  Net als met de sloop van hun woningen her en der door de stad, laat ook Vestia zien te zijn vergeten wat ‘sociaal’ betekend!

  Marcel Ramaker.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures