Ga naar de inhoud

Vidcast: wat betekent de scholenhussel op Zuid voor ‘kansarme’ leerlingen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de vidcast ‘School op Zuid’ praat presentator Karim Amghar met leraren, ouders en andere betrokkenen over kansenongelijkheid in het Rotterdamse onderwijs. In aflevering 2 staat de grote scholenschuif van het voortgezet onderwijs op Zuid ter discussie. 

In 2018 werd besloten: het onderwijs in Rotterdam-Zuid gaat op de schop. Om te voorkomen dat ruim 1800 leerlingen elke dag de brug oversteken van Zuid naar Noord, moeten er nieuwe schoolgebouwen komen. Verhuizingen en opsplitsingen moeten ervoor zorgen dat kansarme en kansrijke kinderen samen naar dezelfde scholen gaan.

Helpt deze grote ‘scholenschuif’ om kansenongelijkheid tegen te gaan? Volgens het onderzoek van Ronald Buitelaar is dat onwaarschijnlijk. Zijn tweede artikel uit ons onderzoeksdossier School op Zuid toont aan dat vooral kansrijke leerlingen profijt hebben van de plannen. 

 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures