Ga naar de inhoud

Wat ben je waard?

Eelkje Christine Bosch is ondernemer op Katendrecht. In deze column vraagt ze zich af wanneer een Rotterdammer nu eigenlijk van waarde is. “We blijven bonussen toestaan aan mensen die amper iets toevoegen aan de samenleving, en we bieden geen vergoeding voor het zijn van een goede buur, vriend, een goed mens.”

Nu we meer thuiszitten dan ooit, massaler binnenblijven dan we ons hadden kunnen voorstellen, onszelf moeten opzwepen tot bezig blijven en minder omzet maken dan we willen … voelen we ons soms misschien minder waard. Maar: ben je dan zoveel waard als je opbrengt?

‘Nee, natuurlijk niet!’ roep je nu (je bent wat prikkelbaar door wekenlang thuiszitten en gebrek aan feestjes). Natuurlijk ben je meer dan je monetaire waarde. Wat je waard bent wordt bepaald door je plek in de wereld, voor je vrienden en familie, misschien door dingen die je creëert die de wereld mooier, beter, veiliger maken. Wat je waard bent – zeg je misschien zelfs – staat los van alles wat je doet, maar wordt bepaald door wat je bent: een levend wezen. Helemaal mee eens. En dan hebben we nu samen de verlichting bereikt, jij en ik, lezer. Yes.

Maar denken we in de praktijk zo ook? Want wees eens eerlijk: als iemand dagenlang Netflix kijkt, is diegene dan minder waard dan iemand die keihard aan het werk is? Is iemand die dingen uitvoert in ruil voor een salaris, ook al blijkt inmiddels dat veel van dat werk niet bepaald essentieel is, toch belangrijker dan iemand die zich op een nieuwe hobby stort? Beoordeel je jezelf en anderen echt niet op hun productiviteit? Als ik eerlijk ben, doe ik dat wel. 

Laten we eens echt kijken naar hoe we waarde koppelen aan wat we doen:

Wanneer je werkt als verpleger, arts, apotheker in het Maasstad Ziekenhuis. Mensen beter maakt of begeleidt bij hun ziekte. Heel veel mensen een beetje helpt of een paar mensen intensief ondersteunt. Dan krijg je niet heel veel betaald voor je zware werk, maar hebben mensen nu wel respect voor je. Is dat genoeg? 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures