Voor de harddenkende Rotterdammer
03_Delftsestraat_2020_©Ossip
Beeld door: beeld: Ossip van Duivenbode

Het Schiekadeblok – dat gekke hoekje1 van het stationsgebied – heeft de afgelopen afgelopen tien jaar, temidden van verhitte politieke discussies over geld en grootste bouwplannen, bewezen dat haar panden zich uitstekend lenen voor creatief hergebruik. Met de aankomende miljoeneninvesteringen en herontwikkeling, komt die rafelige sfeer onder druk. Maar op de achtergrond hebben stadmakers en investeerders zich verenigd om de ‘Rotterdamsheid’ van het gebied zoveel mogelijk te behouden. De gemeente begeleidt de initiatieven in de hoop dat de nieuwe episode van het vastgoedspel Schiekadeblok niet een nieuw politiek debacle oplevert.

Dat spel begint in 2009 als toenmalig bouw-wethouder Karakus (PvdA) met de erfpachtmaatregel ontwikkelaar LSI (Luc Smits Investments) het recht geeft de gemeentegrond te ontwikkelen. Smits moet daar jaarlijks erfpacht over betalen aan de gemeente, maar als hij door de economische crisis in zwaar weer raakt en zijn schuld oploopt tot 5 miljoen euro, koopt de gemeente de grond noodgedwongen terug voor 52 miljoen. Het leidt tot politieke commotie over de opgeloste miljoenen, waar de gemeente wel een groot deel van de panden aan de Delftsestraat, Schiestraat en het Delftseplein als ‘wisselgeld’ aan overhoudt.

Na het likken van de wonden leeft de vastgoedmarkt weer op en lacht het geluk de gemeente weer toe. De ambtenaren van stadsontwikkeling pakken de plannen voor het Schiekadeblok weer uit de kast maar krijgen te maken met een compleet nieuwe situatie: in de tussentijd heeft architectenbureau ZUS met de Luchtsingel het Schieblock geactiveerd. Ondernemers als Biergarten, Perron, Annabel en Operator hebben het voorbeeld van ZUS gevolgd wat de term placemaking een hele nieuwe, Rotterdamse, dimensie geeft. Zo krijgen de verloederde Wederopbouwpanden opeens weer wat glans. Uit cultuurhistorisch onderzoek blijkt bovendien dat enkele panden aan de Delftsestraat architectonisch van waarde zijn.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Gelegen tussen Hofplein en kantoorgebouw Central Post. ↩︎
Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina