Ga naar de inhoud

Coöperatie van architectuurhistorici en investeerders staat op voor Schiekadeblok — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wederopbouwpanden en fonkelnieuwe torens van recordhoogte vormen samen straks het beeld van het Schiekadeblok – als de raad deze week instemt. Teun van den Ende sprak met het collectief ‘stadmakers’ dat van plan is 50 miljoen te investeren in dit lang betwiste en felbegeerde stukje binnenstad.

03_Delftsestraat_2020_©Ossip
beeld: Ossip van Duivenbode

Het Schiekadeblok – dat gekke hoekje van het stationsgebied – heeft de afgelopen afgelopen tien jaar, temidden van verhitte politieke discussies over geld en grootste bouwplannen, bewezen dat haar panden zich uitstekend lenen voor creatief hergebruik. Met de aankomende miljoeneninvesteringen en herontwikkeling, komt die rafelige sfeer onder druk. Maar op de achtergrond hebben stadmakers en investeerders zich verenigd om de ‘Rotterdamsheid’ van het gebied zoveel mogelijk te behouden. De gemeente begeleidt de initiatieven in de hoop dat de nieuwe episode van het vastgoedspel Schiekadeblok niet een nieuw politiek debacle oplevert.

Dat spel begint in 2009 als toenmalig bouw-wethouder Karakus (PvdA) met de erfpachtmaatregel ontwikkelaar LSI (Luc Smits Investments) het recht geeft de gemeentegrond te ontwikkelen. Smits moet daar jaarlijks erfpacht over betalen aan de gemeente, maar als hij door de economische crisis in zwaar weer raakt en zijn schuld oploopt tot 5 miljoen euro, koopt de gemeente de grond noodgedwongen terug voor 52 miljoen. Het leidt tot politieke commotie over de opgeloste miljoenen, waar de gemeente wel een groot deel van de panden aan de Delftsestraat, Schiestraat en het Delftseplein als ‘wisselgeld’ aan overhoudt.

Na het likken van de wonden leeft de vastgoedmarkt weer op en lacht het geluk de gemeente weer toe. De ambtenaren van stadsontwikkeling pakken de plannen voor het Schiekadeblok weer uit de kast maar krijgen te maken met een compleet nieuwe situatie: in de tussentijd heeft architectenbureau ZUS met de Luchtsingel het Schieblock geactiveerd. Ondernemers als Biergarten, Perron, Annabel en Operator hebben het voorbeeld van ZUS gevolgd wat de term placemaking een hele nieuwe, Rotterdamse, dimensie geeft. Zo krijgen de verloederde Wederopbouwpanden opeens weer wat glans. Uit cultuurhistorisch onderzoek blijkt bovendien dat enkele panden aan de Delftsestraat architectonisch van waarde zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam