Ga naar de inhoud

Coöperatie van architectuurhistorici en investeerders staat op voor Schiekadeblok — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wederopbouwpanden en fonkelnieuwe torens van recordhoogte vormen samen straks het beeld van het Schiekadeblok – als de raad deze week instemt. Teun van den Ende sprak met het collectief ‘stadmakers’ dat van plan is 50 miljoen te investeren in dit lang betwiste en felbegeerde stukje binnenstad.

03_Delftsestraat_2020_©Ossip
beeld: Ossip van Duivenbode

Het Schiekadeblok – dat gekke hoekje van het stationsgebied – heeft de afgelopen afgelopen tien jaar, temidden van verhitte politieke discussies over geld en grootste bouwplannen, bewezen dat haar panden zich uitstekend lenen voor creatief hergebruik. Met de aankomende miljoeneninvesteringen en herontwikkeling, komt die rafelige sfeer onder druk. Maar op de achtergrond hebben stadmakers en investeerders zich verenigd om de ‘Rotterdamsheid’ van het gebied zoveel mogelijk te behouden. De gemeente begeleidt de initiatieven in de hoop dat de nieuwe episode van het vastgoedspel Schiekadeblok niet een nieuw politiek debacle oplevert.

Dat spel begint in 2009 als toenmalig bouw-wethouder Karakus (PvdA) met de erfpachtmaatregel ontwikkelaar LSI (Luc Smits Investments) het recht geeft de gemeentegrond te ontwikkelen. Smits moet daar jaarlijks erfpacht over betalen aan de gemeente, maar als hij door de economische crisis in zwaar weer raakt en zijn schuld oploopt tot 5 miljoen euro, koopt de gemeente de grond noodgedwongen terug voor 52 miljoen. Het leidt tot politieke commotie over de opgeloste miljoenen, waar de gemeente wel een groot deel van de panden aan de Delftsestraat, Schiestraat en het Delftseplein als ‘wisselgeld’ aan overhoudt.

Na het likken van de wonden leeft de vastgoedmarkt weer op en lacht het geluk de gemeente weer toe. De ambtenaren van stadsontwikkeling pakken de plannen voor het Schiekadeblok weer uit de kast maar krijgen te maken met een compleet nieuwe situatie: in de tussentijd heeft architectenbureau ZUS met de Luchtsingel het Schieblock geactiveerd. Ondernemers als Biergarten, Perron, Annabel en Operator hebben het voorbeeld van ZUS gevolgd wat de term placemaking een hele nieuwe, Rotterdamse, dimensie geeft. Zo krijgen de verloederde Wederopbouwpanden opeens weer wat glans. Uit cultuurhistorisch onderzoek blijkt bovendien dat enkele panden aan de Delftsestraat architectonisch van waarde zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures