Ga naar de inhoud

Dodenherdenking: “Praat ook over wat er is gebeurd in Nederlands-Indië, dat is zó belangrijk” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens Dodenherdenking staat Nederland stil bij burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Daar valt ook de strijd in toenmalig Nederlands-Indië onder. We vroegen aan drie Rotterdammers hoe zij hierbij stilstaan. “Ik merk dat mijn generatie meer vragen stelt.”

FLB_20200429_Tenny Tenzer1
Tenny Tenzer (39) beeld: Florian Braakman

Tenny Tenzer (39) is werkzaam bij RTV Rijnmond en documentairemaker.  Hij voelt zich op de eerste plaats Rotterdammer, en heeft een Indonesische moeder en een Indische vader. De vader van zijn vader was een Duitser die in het KNIL diende. Jarenlang werkte hij voor de Nederlanders in de kolonie, maar toen de Duitsers Nederland bezetten, veranderde de houding naar de Duitsers in Indië. Ze werden geïnterneerd. 

Tenzers opa werd op een schip gezet, maar dat werd in januari 1942 gebombardeerd en zonk. “Heel bizar eigenlijk. Er zijn veel zware verhalen uit die tijd. Lang werd er niet over gesproken. Ik merk dat mijn generatie wel meer vragen stelt.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam