Ga naar de inhoud

Doorkruist corona de ambities van de Coolsingel? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het ging zo goed in februari, met de doelen van de Rotterdamse wethouders. Maar economische hoogtij werd plots diepe crisis. Ewoud Kieviet bespreekt of de targets nu de prullenbak in kunnen en of het college opnieuw om de tekentafel moet.

Vers-Beton-Michael-van-Kekem-Doorkruist-corona-de-ambities-van-de-Coolsingel-2020.jpg
beeld: Michael van Kekem

In februari lag het college ‘op schema’.  Wethouder Moti nog hard op weg zijn doel te halen: 8 duizend mensen uit de bijstand naar werk helpen. Bouwwethouder Kurvers kon het ene na het andere bouwplan presenteren. En toen was daar corona. Wat betekent het virus voor de Coolsingelwerkelijkheid?

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Het doel van wethouder Kurvers om in drie jaar 18.000 woningen binnen het stedelijk gebied van Rotterdam te bouwen was niet alleen ambitieus, maar heel gewoon onrealistisch. Zo schreef ik eerder in NRC dat zijn plan zou stuiten op allerlei complicaties, technisch, bouwkundig, ruimtelijk, maar heel gewoon ook op verzet van bewoners en lengte van hinderprocedures. Het was eigenlijk een luchtkasteel, dat plan. Nu komt de stikstof – en Coronacrisis hem, hoe erg die crises ook zijn voor de volksgezondheid, hem te hulp bij de verklaring die straks ongetwijfeld komt om het falen van zijn doelstelling te rechtvaardigen. Zo kan dat lopen als je je doelen onwerkelijk hoog stelt. Hopelijk valt ook dat megalomane plan van door hem gesteunde Privateers door de mand om de Parkhaven kaal te slaan voor massieve hoogbouw van 45-70 meter hoog. Wie verzint dat op een zo mooi oud stuk Rotterdam met drie nationale Monumenten: de kapitale Euromast, het Tunnelgebouw en het Park vlakbij. Respectloos en brutaal, er zijn geen andere woorden voor. Maar het vigerend bestemmingsplan Scheepvaartkwartier moet ervoor worden gewijzigd en de Privateers kunnen hun borst natmaken, deze aanval op een mooie oude uitloop naar de Maas zal na lang knokken worden afgeslagen. Wethouder Kurvers en de Private Bouwlustigen kunnen maar beter hun begeerte inslikken en hun ( vele) geld en tijd elders inzetten, zodra Rotterdam wakker wordt en een halt gaat toeroepen aan deze groenverwoestende hoogbouwers.
    Henk Licher

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam