Ga naar de inhoud

Een nieuwe stad

Terwijl Eeva Liukku verlangt naar het moment dat ze haar vader weer kan knuffelen en met vrienden in de kroeg kan staan, beseft ze dat deze heimwee voor haar en veel andere Rotterdammers niets nieuws is. “De intelligente lockdown herinnert me eraan waarom ik nooit wil emigreren.”

migranten-anouk-meer
beeld: Anouk van der Meer

Midden in de coronalockdown kwam mijn vader door een stom fietsongeluk met gebroken ribben in het ziekenhuis terecht. Als ik één iemand tijdens een pandemie vér weg wilde houden van een ziekenhuis, dan was hij het wel.

Het liefst was ik direct naar hem toegegaan om hem een knuffel te geven en te zeggen dat het allemaal goed zou komen. Maar dat kon niet. Wij mochten het ziekenhuis niet in. En zolang niet duidelijk is of het coronavirus overdraagbaar is als je (nog) geen symptomen vertoont, wil ik het niet riskeren om mijn vader (die in de risicodoelgroep valt) te besmetten.

Ondertussen zitten we thuis in isolatie met een pasgeboren baby. Ik mag niet klagen. Maar ik wil zo graag met mijn drie maanden oude dochter de hele stad rond paraderen en haar aan iedereen tonen. Kijk, ze lacht al! Ze rolt! Is het geen snoepje? Videobellen met oma wordt steeds droeviger, omdat ze haar zo graag wil zien.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam