Ga naar de inhoud

Een nieuwe stad

Terwijl Eeva Liukku verlangt naar het moment dat ze haar vader weer kan knuffelen en met vrienden in de kroeg kan staan, beseft ze dat deze heimwee voor haar en veel andere Rotterdammers niets nieuws is. “De intelligente lockdown herinnert me eraan waarom ik nooit wil emigreren.”

migranten-anouk-meer
beeld: Anouk van der Meer

Midden in de coronalockdown kwam mijn vader door een stom fietsongeluk met gebroken ribben in het ziekenhuis terecht. Als ik één iemand tijdens een pandemie vér weg wilde houden van een ziekenhuis, dan was hij het wel.

Het liefst was ik direct naar hem toegegaan om hem een knuffel te geven en te zeggen dat het allemaal goed zou komen. Maar dat kon niet. Wij mochten het ziekenhuis niet in. En zolang niet duidelijk is of het coronavirus overdraagbaar is als je (nog) geen symptomen vertoont, wil ik het niet riskeren om mijn vader (die in de risicodoelgroep valt) te besmetten.

Ondertussen zitten we thuis in isolatie met een pasgeboren baby. Ik mag niet klagen. Maar ik wil zo graag met mijn drie maanden oude dochter de hele stad rond paraderen en haar aan iedereen tonen. Kijk, ze lacht al! Ze rolt! Is het geen snoepje? Videobellen met oma wordt steeds droeviger, omdat ze haar zo graag wil zien.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures