Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Groothandel_Noordplein_02
Als kleine jongen kwam Henk Zoutewelle vaak op het Noordplein. Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Het was een zonnige lentedag. Een dinsdag. Het kwik kroop richting de twintig graden en Henk Zoutewelle, vijf jaar oud, droeg een korte broek. 

In de vroege ochtend had zijn vader Jacob, die ze ‘Jaap’ noemden, de groentewinkel aan de Hofdijk 41 opengegooid. Dat deed hij alle dagen behalve zondag. Dan zaten mijn oom, zijn drie jaar jongere zusje en beide ouders getrouw, in zondagse kledij, op een houten bank in de Westerkerk,1 op zo’n vijf minuten lopen.  

Zoals vaker had zijn vader die dag een deel van zijn daghandel gekocht op het Noordplein. Tien kisten sla, vijf kisten bloemkool. Dat werk. De grossiersmarkt startte al om 4 uur in de ochtend. En dat gedurende zes dagen per week. 

Tuinders van heinde en verre verkochten daar, op dat centrale Rotterdamse plein, hun aardappelen, groenten en fruit. Ze kwamen met kleine vrachtwagens. Met paard en wagen. Met hondenkarren. Waspeen uit Katwijk en Rijnsburg. Aardbeien uit Tiel. Een bananenstoker rijpte bananen uit ‘de Oost’ in warm gestookte cellen. De fabriek van Paul C. Kaiser bakte “kaakies en beschuit”. 

Mijn oom weet het nog goed. Vanaf het Noordplein werd zo goed als de volledige stad van voedsel voorzien. Als kleine jongen kwam hij er vaak. Om te ravotten met vriendjes. Om te voetballen tussen de zeildoeken en de stalen geraamtes van marktkramen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Deze Hervormde kerk overleefde het bombardement niet. Het gebouw stond in de vroegere Ammanstraat, een zijstraat van de Kruiskade. Die lag waar nu zo ongeveer de ingang van de parkeergarage naast het Hilton Rotterdam is. De huidige Ammanstraat is een inmiddels afgesloten bevoorradingsstraat naast het Oude Luxor. ↩︎
  2. In die tijd waren zoute snijbonen met witte bonen een zondagsdelicatesse. ↩︎
  3. De Hofdijk lag destijds waar nu de Heer Bokelweg is getekend. De brandgrens liep tot de Vriendenlaan en de zuidzijde van de Almondestraat. Het Stadsarchief bezit een kaart met het stratenplan voor het bombardement, uit circa 1938. ↩︎
  4. Tussen ongeveer 13:27 en 13:40 werden door circa negentig bommenwerpers ongeveer 97.000 kilo aan Duitse brisantbommen op Rotterdam gegooid. Die kwamen terecht in een brede strook in het centrum en deels in Noord en Kralingen. ↩︎
  5. Deze straat bestaat niet meer. Niet te verwarren met de Blommerdijkselaan, een zijstraat van de Bergweg. ↩︎
  6. Het huidige Grand Café-Restaurant Loos. ↩︎
  7. Het kerkgebouw is afgebroken in 1981. Er staat nu een verzorgingshuis. De voormalige pastorie, gebouwd in 1902, is in gebruik als Turkse moskee. ↩︎
  8. In een krantenartikel uit 1988 vertellen Henk Zoutewelle en zakenpartner Cees de Bie over hun handel in groente en fruit. Hun bedrijf Zoutewelle De Bie & Co verkochten ze uiteindelijk aan grootgrutter Albert Heijn. ↩︎
Portret-MG-2014-tumbnail

Maurice Geluk

Chef onderzoeksredactie

Werkte in 2019 en 2020 bij Vers Beton als chef van de onderzoeksredactie. Schreef over particuliere woningbeleggers, repressief nachthorecabeleid en filantroop Van der Vorm. 

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina