Ga naar de inhoud

Een zonnige lentedag, tot de bommen vallen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De houten trap redt op 14 mei 1940 het leven van Henk Zoutewelle (85). Tachtig jaar na dato keert Maurice Geluk met zijn oom terug naar de plek waar een bom diens ouderlijk huis verwoest. 

Groothandel_Noordplein_02
Als kleine jongen kwam Henk Zoutewelle vaak op het Noordplein. beeld: Frank Hanswijk

Het was een zonnige lentedag. Een dinsdag. Het kwik kroop richting de twintig graden en Henk Zoutewelle, vijf jaar oud, droeg een korte broek. 

In de vroege ochtend had zijn vader Jacob, die ze ‘Jaap’ noemden, de groentewinkel aan de Hofdijk 41 opengegooid. Dat deed hij alle dagen behalve zondag. Dan zaten mijn oom, zijn drie jaar jongere zusje en beide ouders getrouw, in zondagse kledij, op een houten bank in de Westerkerk, op zo’n vijf minuten lopen.  

Zoals vaker had zijn vader die dag een deel van zijn daghandel gekocht op het Noordplein. Tien kisten sla, vijf kisten bloemkool. Dat werk. De grossiersmarkt startte al om 4 uur in de ochtend. En dat gedurende zes dagen per week. 

Tuinders van heinde en verre verkochten daar, op dat centrale Rotterdamse plein, hun aardappelen, groenten en fruit. Ze kwamen met kleine vrachtwagens. Met paard en wagen. Met hondenkarren. Waspeen uit Katwijk en Rijnsburg. Aardbeien uit Tiel. Een bananenstoker rijpte bananen uit ‘de Oost’ in warm gestookte cellen. De fabriek van Paul C. Kaiser bakte “kaakies en beschuit”. 

Mijn oom weet het nog goed. Vanaf het Noordplein werd zo goed als de volledige stad van voedsel voorzien. Als kleine jongen kwam hij er vaak. Om te ravotten met vriendjes. Om te voetballen tussen de zeildoeken en de stalen geraamtes van marktkramen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Van begeleiden naar werk tot gedwongen uitzetting: de Rotterdamse aanpak van dakloze arbeidsmigranten

    • Politiek

    Met het ‘Actieplan Buitenslapers’ wil Rotterdam dakloze mensen – vooral EU-arbeidsmigranten – helpen met opvang en werk zoeken. Het plan kent ook een andere kant: gedwongen terugkeer naar het land van herkomst. Vers Beton sprak met wethouders Buijt en Versnel, vier dakloze arbeidsmigranten, hulpverleners en deskundigen over hoe het actieplan in de praktijk uitpakt.

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam