Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_opinierubriek-03
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

De ontwikkeling van het Rotterdam Central District (RCD), waar het Schiekadeblok deel van is, houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Het gebied – tussen het Weena en het spoor, van de Statentunnel tot en met het Shell-gebouw – draagt nu twintig jaar deze naam, sinds de plannen voor het nieuwe Centraal Station. De afwezigheid van een haalbaar plan voor het Schiekadeblok, leidde in die periode tot achterstallig onderhoud én maakte het tot een voedingsbodem voor de huidige creatieve scene. 

Maar de levendigheid die het gebied nu kenmerkt is niet alleen iets van die laatste jaren. Dat bleek tijdens een goedbezocht ‘publiek college’ dat het Platform Wederopbouw en architectuurinstituut AIR op 21 januari organiseerden. Tegenover het beeld van monotoon kantoorgebied staat een rij voorbeelden van bedrijven die er gevestigd waren: van een ‘vermageringsinstituut’ (fitness) tot een geheelonthoudershotel.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Volgens Rebel kan inzetten op hergebruik en renovatie in plaats van sloop-nieuwbouw ook vanuit de duurzaamheidsambitie van Rotterdam reden zijn tot (deels) behoud van deze panden. Dit rapport mochten de auteurs onder embargo inzien.

    De Cultuurhistorische Verkenning die van het gebied gemaakt is raadt aan om de wederopbouw-architectuur van het Schiekadeblok zichtbaar te laten door hergebruik van bestaande bebouwing. ↩︎

  2. Formeel is het onmogelijk dat een gebied geen bestemmingsplan heeft. Toch is dat hier het geval. De huidige functies kunnen een tijdje ‘bevroren’ worden, maar dit biedt weinig zekerheid voor de langere termijn. ↩︎
  3. Op basis van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) ↩︎
  4. Crimson benadrukt dat de geldschieter en zij geen winstoogmerk hebben en daardoor minder vatbaar zijn voor financiële argumenten. De gemeente steunt hun voornemen om de panden te verwerven en op die manier te conserveren. ↩︎
0

Hedwig van der Linden

Hedwig van der Linden is als onderzoeker en architect werkzaam bij Studio for New Realities en de leerstoel Gebiedsontwikkeling TU Delft. Vanuit voorliefde voor wederopbouwarchitectuur en de ontwikkeling van een diverse stad is ze onderdeel van de werkgroep Platform Wederopbouw Rotterdam.

Profiel-pagina
0-2

Pieter Graaff

Pieter Graaff is architect en medeoprichter van het Rotterdamse bureau Open Kaart. Het is zijn specialiteit om de energie en ervaringsdeskundigheid van gebruikers in te zetten om tot betere plannen te komen. Daarnaast heeft hij een bijzondere interesse voor de idealen uit de wederopbouw.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina