Ga naar de inhoud

Erfgoed van het Schiekadeblok is meer dan de ‘geveltjes’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind mei kiest de gemeente het definitieve scenario voor de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Architecten Hedwig van der Linden en Pieter Graaff werpen daarbij de vraag op wat van dit wederopbouw-gebied bewaard moet blijven. “Het risico is dat de gevels als erfgoed gezien worden, terwijl het bijzondere van dit stuk stad juist in de structuur en haar gebruikers zit”.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

De ontwikkeling van het Rotterdam Central District (RCD), waar het Schiekadeblok deel van is, houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Het gebied – tussen het Weena en het spoor, van de Statentunnel tot en met het Shell-gebouw – draagt nu twintig jaar deze naam, sinds de plannen voor het nieuwe Centraal Station. De afwezigheid van een haalbaar plan voor het Schiekadeblok, leidde in die periode tot achterstallig onderhoud én maakte het tot een voedingsbodem voor de huidige creatieve scene. 

Maar de levendigheid die het gebied nu kenmerkt is niet alleen iets van die laatste jaren. Dat bleek tijdens een goedbezocht ‘publiek college’ dat het Platform Wederopbouw en architectuurinstituut AIR op 21 januari organiseerden. Tegenover het beeld van monotoon kantoorgebied staat een rij voorbeelden van bedrijven die er gevestigd waren: van een ‘vermageringsinstituut’ (fitness) tot een geheelonthoudershotel.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Samen doen wat samen kan: coöperatief wonen tussen meerdere generaties

    • Architectuurkritiek

    Er is veel vraag naar woonruimte en coöperatief wonen kan daarin een oplossing zijn, zeggen zowel gelukkige bewoners als experts. Vergeleken met andere steden komen deze woonvormen echter nauwelijks van de grond in Rotterdam.

  • Chic en sexy Fenix holt zichzelf voorbij in ambitie

    • Architectuurkritiek

    Met Fenix heeft Rotterdam er een bijzonder ambitieus museum bij van wereldniveau. De fotogenieke spierballenarchitectuur van het Chinese architectenbureau MAD past daar perfect bij. Onder het gepolijste oppervlak ontbreekt echter een gelaagdheid, betoogt Tim Peeters.

  • De Westersingel is ten prooi gevallen aan vijandige architectuur

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De beeldenroute langs de Westersingel was één van de meest gastvrije buitenruimtes van Rotterdam. Was, want recent zijn de banken langs de kade voorzien van ‘dividers’. Doel: het dakloze mensen onmogelijk maken om even te rusten. Maar Rotterdam is toch een stad voor iedereen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Op zaterdagmiddag 21 juni aanstaande gedenkt Boekhandel Donner de 100ste sterfdag van Rotterdams grootste dichter, Jan Hendrik Leopold (1865-1925).

    Venue: Donor Theater
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam