Ga naar de inhoud

Erfgoed van het Schiekadeblok is meer dan de ‘geveltjes’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eind mei kiest de gemeente het definitieve scenario voor de ontwikkeling van het Schiekadeblok. Architecten Hedwig van der Linden en Pieter Graaff werpen daarbij de vraag op wat van dit wederopbouw-gebied bewaard moet blijven. “Het risico is dat de gevels als erfgoed gezien worden, terwijl het bijzondere van dit stuk stad juist in de structuur en haar gebruikers zit”.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

De ontwikkeling van het Rotterdam Central District (RCD), waar het Schiekadeblok deel van is, houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Het gebied – tussen het Weena en het spoor, van de Statentunnel tot en met het Shell-gebouw – draagt nu twintig jaar deze naam, sinds de plannen voor het nieuwe Centraal Station. De afwezigheid van een haalbaar plan voor het Schiekadeblok, leidde in die periode tot achterstallig onderhoud én maakte het tot een voedingsbodem voor de huidige creatieve scene. 

Maar de levendigheid die het gebied nu kenmerkt is niet alleen iets van die laatste jaren. Dat bleek tijdens een goedbezocht ‘publiek college’ dat het Platform Wederopbouw en architectuurinstituut AIR op 21 januari organiseerden. Tegenover het beeld van monotoon kantoorgebied staat een rij voorbeelden van bedrijven die er gevestigd waren: van een ‘vermageringsinstituut’ (fitness) tot een geheelonthoudershotel.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam