Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Oana Clitan – Onderzoek Prostitutie – 2020
Beeld door: beeld: Oana Clitan

Een vrouw gekleed in een korte rok en top met tijgerprint, zit met haar blote benen over elkaar geslagen aan de bar. Het is vrijdagavond, Valentijnsdag, bijna middernacht in bar Le Petit aan de Scheepstimmermanslaan in het Scheepvaartkwartier. Om de zoveel seconden kijkt ze op haar horloge en naar de deur.

Aan de andere kant van de bar hangen twee vrouwen, blond en donkerharig, in korte jurkjes om een ietwat oudere man. Regelmatig gooien ze hun hoofd in hun nek en lachen luid. Op de achtergrond klinkt het nummer Natural Woman. “Doe nog maar een rondje.” De madam achter de bar, gehuld in een lange bloemenjurk, staat op. Ze schenkt de cocktailglazen van de vrouwen bij met pure wodka, de man krijgt een glas champagne. Híj rekent af. In de ‘animeerbar’ is ‘the girlfriend experience’ in volle gang.

Officieel wordt hier geen seks aangeboden. Er wordt geanimeerd: mannen bewegen tot het aanbieden van drankjes met een belofte van seksueel contact. Of dit soort cafés écht prostitutie faciliteren, is moeilijk te bewijzen. Mannen en vrouwen mogen immers toch gewoon een drankje met elkaar drinken?

Na ruim een uur vertrekt de man met een van de twee dames. De blonde vrouw blijft verveeld achter. Dan rinkelt er een bel, de voordeur zwaait open. De vrouwen aan de bar kijken hoopvol op. “Lang niet gezien, Jan!” zegt de barvrouw in een Oost-Europees accent. Ze springt op uit haar hoge witte barstoel. “Wat wil je vanavond?” Hij denkt even na: “Heb je een Libanese voor me?”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Dit blijkt uit het Jaarverslag Bestuurlijke Handhaving 2015 van de Directie Veiligheid Gemeente Rotterdam, pagina 6. ↩︎
  2. Zie: Jaarverslag Bestuurlijke Handhaving 2019 van de Directie Veiligheid Gemeente Rotterdam. ↩︎
  3. Zo spraken we een Eindhovense sekswerker die lang in een privéhuis werkte en ook achter ramen en in clubs heeft gestaan. Van een uurtarief van 80 euro bleef daar na exploitant en belastingen maar 25 euro over, vertelde ze. ↩︎
  4. In 2007 werd de opheffing van het bordeelverbod geëvalueerd door het onderzoeksinstituut WODC. In 2008 kondigde toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin aan dat er een wetsvoorstel aankwam, in 2009 deed hij het wetsvoorstel voor de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (Wrp). Deze wet bleef twee keer hangen in de Eerste Kamer en werd dus niet aangenomen. ↩︎
  5. Op dit moment ligt het wetsvoorstel bij de Raad van State. ↩︎
  6. Via internetconsultaties kunnen burgers online feedback aan de overheid geven op wet- en regelgeving die in voorbereiding is. De internetconsultatie van de Wet regulering sekswerk vond plaats in het najaar van 2019. De reacties zijn hier terug te lezen. ↩︎
Ondergrondse prostitutie
180618-5N9A8312Sylvana – klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder andere over arbeidsuitbuiting en moderne slavernij in Nederland en Europa. Momenteel doet ze onderzoek naar sekswerk in Nederland. Samen met Simone Peek maakt ze de podcast Speurwerk. Ze is co-auteur van het boek Uitgebuit en schreef een boekje over de journalistiek in Suriname: A Fri Wortu. Sylvana studeerde Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam en Journalistiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Profiel-pagina
54 Investico 07-06-201700749-2

Daphné Dupont-Nivet

Daphné Dupont-Nivet (1989) is onderzoeksjournalist bij Platform Investico en schreef daar onder andere over de flexibilisering van arbeid, duurzaamheid, Co2-compensatie en big tech. Momenteel doet ze onderzoek naar sekswerk in Nederland. Ze werkt op dit moment aan een boek over de Amsterdamse Bijlmerbajes en liep ooit stage bij De Correspondent. Daphné studeerde internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en wereldgeschiedenis aan Columbia University en London School of Economics.

Profiel-pagina
Oana_headshot

Oana Clitan

Illustrator

Oana Clitan houdt zich bezig met collages, GIFs en tekeningen over de relatie van mensen met technologie en massamedia. Haar werk kan ontwerp, kunst of illustratie zijn, en ze houdt er van referenties naar de jaren 90 te gebruiken.

Profiel-pagina