Ga naar de inhoud

Focus op controle en veiligheid drukt sekswerkers alleen maar verder de illegaliteit in — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sekswerkers kunnen in Rotterdam op steeds minder plekken legaal en veilig werken. Ze verplaatsen zich naar een ‘onzichtbare wereld’, waarop de overheid en hulpverlening nauwelijks zicht en grip hebben. “Agressiviteit, chantage. Het gebeurt vaak, te vaak.”


Vers Beton – Oana Clitan – Onderzoek Prostitutie – 2020

beeld: Oana Clitan

Een vrouw gekleed in een korte rok en top met tijgerprint, zit met haar blote benen over elkaar geslagen aan de bar. Het is vrijdagavond, Valentijnsdag, bijna middernacht in bar Le Petit aan de Scheepstimmermanslaan in het Scheepvaartkwartier. Om de zoveel seconden kijkt ze op haar horloge en naar de deur.

Aan de andere kant van de bar hangen twee vrouwen, blond en donkerharig, in korte jurkjes om een ietwat oudere man. Regelmatig gooien ze hun hoofd in hun nek en lachen luid. Op de achtergrond klinkt het nummer Natural Woman. “Doe nog maar een rondje.” De madam achter de bar, gehuld in een lange bloemenjurk, staat op. Ze schenkt de cocktailglazen van de vrouwen bij met pure wodka, de man krijgt een glas champagne. Híj rekent af. In de ‘animeerbar’ is ‘the girlfriend experience’ in volle gang.

Officieel wordt hier geen seks aangeboden. Er wordt geanimeerd: mannen bewegen tot het aanbieden van drankjes met een belofte van seksueel contact. Of dit soort cafés écht prostitutie faciliteren, is moeilijk te bewijzen. Mannen en vrouwen mogen immers toch gewoon een drankje met elkaar drinken?

Na ruim een uur vertrekt de man met een van de twee dames. De blonde vrouw blijft verveeld achter. Dan rinkelt er een bel, de voordeur zwaait open. De vrouwen aan de bar kijken hoopvol op. “Lang niet gezien, Jan!” zegt de barvrouw in een Oost-Europees accent. Ze springt op uit haar hoge witte barstoel. “Wat wil je vanavond?” Hij denkt even na: “Heb je een Libanese voor me?”

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Hoi Silvana en Daphné, wat een fijn en diepgravend artikel hebben jullie gemaakt met veel ruimte voor het verhaal van de sekswerkers zelf! Dat zie je niet vaak, echt heel goed! Ik had echter ook een vraag, jullie laten ook veel transgender sekswerkers aan het woord (top, die horen we al helemaal weinig in de media) maar jullie noemen twee sekswerkers “transseksueel”. Sommige sekswerkers identificeren zich als transseksueel (en dan heb ik niets gezegd!) maar ik weet dat heel veel transgender mensen de voorkeur hebben voor “transgender”. Dit zijn dus geen synoniemen voor elkaar. Again: als de sekswerkers zich zo identificeren heb ik niets gezegd maar ik wilde er toch even de aandacht op vestigen. Dankjewel!

  • Hi Anne, bedankt voor je bericht en fijn om te horen dat je je in het artikel kunt vinden! Wat betreft je vraag: we hebben inderdaad meerdere trans sekswerkers gesproken, ook een aantal die we dit in artikel niet citeren. Sommigen identificeren zich inderdaad als transgender en anderen als transseksueel. De sekswerkers die we hier citeren identificeren zich inderdaad als transseksueel, dat hebben we voor publicatie ook nog even bij hen gecheckt! Maar zeker goed dat je het aanstipt. Groet! Daphné

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam