Ga naar de inhoud

Hoe krijg je als Rotterdammer een (politieke) stem in je stad? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Veel Rotterdammers zijn echt wel betrokken bij hun stad. Maar welke discussies er gevoerd worden op het stadhuis en hoe onze stem gehoord kan worden in die besluitvorming? Dat weten we vaak niet. Naima Cornelia gaat zich de komende tijd voor Vers Beton verdiepen in die weg naar het stadhuis en neemt de lezer mee. Dit is haar introductie.

Naima_Cornelia_LVD_11
beeld: Loes van Duijvendijk

In de nazomer van 2014 raakte ik betrokken bij het spoken word-evenement Spoken World, en de organisatie daarachter: The Seed. We groeiden snel: van een klein evenement in kunstgalerie Niffo in de Afrikaanderwijk, tot een stichting met uitverkochte spoken word-avonden in de Fenix Food Factory en in Worm. Ons hoogtepunt kwam met ons eigen pand: een voormalig bibliotheekje, antikraak, in een zijstraat van de Zwart Janstraat. 

Deze plek veranderde al snel in een creatieve ontmoetingsplek: een huiskamer voor ons en voor iedereen die een plek zocht om muzikaal of creatief bezig te zijn. We organiseerden Creative Wednesdays, open avonden waar je kon schilderen of tekenen, jammen of poetry kon schrijven. Er was een studio en een podium, en de deuren stonden altijd open. Als ik nu terugdenk aan deze tijd was wat daar ontstond iets heel unieks. Iedereen was welkom, dus iedereen was daar. We waren jong, inclusief en divers. 

Maar onze directe buren klaagden veel. Ondanks dat er ook veel jongeren uit Noord waren, kwamen de buren niet kijken naar alles wat er plaatsvond. Wel werd er geklaagd over onze aanwezigheid op ons balkon. We moesten op onze tenen lopen. En uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke.

In januari 2018 moesten we uit het pand. Niet alleen wij, maar ook onze leuke onderburen die daar al zeven jaar woonden. Het was immers antikraak, een gemeentepand beheerd door Camelot. En ondanks dat ons laagdrempelige initiatief een reflectie was van veel culturele doelen die de gemeente zich heeft gesteld, kregen we als organisatie niet de steun die ons project verdiende. Noch was er concrete informatie over de stappen die we moesten nemen om wel steun te krijgen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam