Ga naar de inhoud

Isabelle Broeders: “Stap met een goed idee naar raadsleden toe. Zo lastig is het niet!” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Naima Cornelia begint haar zoektocht bij de minst bekende maar cruciale persoon in de Rotterdamse politiek. Ze sprak raadsgriffier Isabelle Broeders over hoe de lokale democratie functioneert en de toegankelijkheid van de gemeente.

Isabelle-VB-KJazbec-15
beeld: Katarina Jazbec

Politiek bedrijven is niet alleen roepen en doen. Het zijn de kleine lettertjes onder nieuwe moties, het is uren debatteren over vorm en inhoud en het is constant terugkoppelen van politieke ideologieën en denkbeelden naar nieuwe ideeën.

Ik heb hier nooit echt bij stilgestaan. Tot mijn vraaggesprek met Isabelle Broeders; de nieuwe raadsgriffier van Rotterdam. Sinds januari neemt ze in de raadszaal de plek in naast de voorzitter; burgemeester Aboutaleb. Maar overrompeld door het coronavirus ging de gemeenteraad drie weken dicht. Haar kennismakingsgesprekken stopten abrupt. 

Broeders werd verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe digitale vorm van vergaderen, met succes: “In een paar weken met z’n allen een nieuwe digitale omgeving opzetten, dat is wel echt heel bijzonder om mee te maken.” En belangrijk, want ondanks dat raadsleden onder de vitale beroepen vallen, moeten ze nu op afstand kunnen vergaderen. “Je kan bijna niet besluiten om fysiek bij elkaar te gaan zitten als er raadsleden zijn die dat op dat moment niet zouden willen,” legt Broeders uit. “Dan zou je het voor die raadsleden onmogelijk maken om mee te doen aan het debat. Of om een stem uit te brengen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures