Ga naar de inhoud

Isabelle Broeders: “Stap met een goed idee naar raadsleden toe. Zo lastig is het niet!” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Naima Cornelia begint haar zoektocht bij de minst bekende maar cruciale persoon in de Rotterdamse politiek. Ze sprak raadsgriffier Isabelle Broeders over hoe de lokale democratie functioneert en de toegankelijkheid van de gemeente.

Isabelle-VB-KJazbec-15
beeld: Katarina Jazbec

Politiek bedrijven is niet alleen roepen en doen. Het zijn de kleine lettertjes onder nieuwe moties, het is uren debatteren over vorm en inhoud en het is constant terugkoppelen van politieke ideologieën en denkbeelden naar nieuwe ideeën.

Ik heb hier nooit echt bij stilgestaan. Tot mijn vraaggesprek met Isabelle Broeders; de nieuwe raadsgriffier van Rotterdam. Sinds januari neemt ze in de raadszaal de plek in naast de voorzitter; burgemeester Aboutaleb. Maar overrompeld door het coronavirus ging de gemeenteraad drie weken dicht. Haar kennismakingsgesprekken stopten abrupt. 

Broeders werd verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe digitale vorm van vergaderen, met succes: “In een paar weken met z’n allen een nieuwe digitale omgeving opzetten, dat is wel echt heel bijzonder om mee te maken.” En belangrijk, want ondanks dat raadsleden onder de vitale beroepen vallen, moeten ze nu op afstand kunnen vergaderen. “Je kan bijna niet besluiten om fysiek bij elkaar te gaan zitten als er raadsleden zijn die dat op dat moment niet zouden willen,” legt Broeders uit. “Dan zou je het voor die raadsleden onmogelijk maken om mee te doen aan het debat. Of om een stem uit te brengen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Rotterdam werd veiliger onder Aboutaleb, maar ten koste van wat?

    • Politiek

    Hij werd ‘de sheriff’ genoemd en Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Meppel aan de Maas’. Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb in de stad op handen gedragen werd, was er ook kritiek. Vaak op het thema waarop hij zich het sterkst profileerde: veiligheid.

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam