Ga naar de inhoud

Isabelle Broeders: “Stap met een goed idee naar raadsleden toe. Zo lastig is het niet!” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Naima Cornelia begint haar zoektocht bij de minst bekende maar cruciale persoon in de Rotterdamse politiek. Ze sprak raadsgriffier Isabelle Broeders over hoe de lokale democratie functioneert en de toegankelijkheid van de gemeente.

Isabelle-VB-KJazbec-15
beeld: Katarina Jazbec

Politiek bedrijven is niet alleen roepen en doen. Het zijn de kleine lettertjes onder nieuwe moties, het is uren debatteren over vorm en inhoud en het is constant terugkoppelen van politieke ideologieën en denkbeelden naar nieuwe ideeën.

Ik heb hier nooit echt bij stilgestaan. Tot mijn vraaggesprek met Isabelle Broeders; de nieuwe raadsgriffier van Rotterdam. Sinds januari neemt ze in de raadszaal de plek in naast de voorzitter; burgemeester Aboutaleb. Maar overrompeld door het coronavirus ging de gemeenteraad drie weken dicht. Haar kennismakingsgesprekken stopten abrupt. 

Broeders werd verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe digitale vorm van vergaderen, met succes: “In een paar weken met z’n allen een nieuwe digitale omgeving opzetten, dat is wel echt heel bijzonder om mee te maken.” En belangrijk, want ondanks dat raadsleden onder de vitale beroepen vallen, moeten ze nu op afstand kunnen vergaderen. “Je kan bijna niet besluiten om fysiek bij elkaar te gaan zitten als er raadsleden zijn die dat op dat moment niet zouden willen,” legt Broeders uit. “Dan zou je het voor die raadsleden onmogelijk maken om mee te doen aan het debat. Of om een stem uit te brengen.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures