Voor de harddenkende Rotterdammer
Isabelle-VB-KJazbec-15
Beeld door: beeld: Katarina Jazbec

Politiek bedrijven is niet alleen roepen en doen. Het zijn de kleine lettertjes onder nieuwe moties, het is uren debatteren over vorm en inhoud en het is constant terugkoppelen van politieke ideologieën en denkbeelden naar nieuwe ideeën.

Ik heb hier nooit echt bij stilgestaan. Tot mijn vraaggesprek met Isabelle Broeders; de nieuwe raadsgriffier1 van Rotterdam. Sinds januari neemt ze in de raadszaal de plek in naast de voorzitter; burgemeester Aboutaleb. Maar overrompeld door het coronavirus ging de gemeenteraad drie weken dicht. Haar kennismakingsgesprekken stopten abrupt. 

Broeders werd verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe digitale vorm van vergaderen, met succes: “In een paar weken met z’n allen een nieuwe digitale omgeving opzetten, dat is wel echt heel bijzonder om mee te maken.” En belangrijk, want ondanks dat raadsleden onder de vitale beroepen vallen, moeten ze nu op afstand kunnen vergaderen. “Je kan bijna niet besluiten om fysiek bij elkaar te gaan zitten als er raadsleden zijn die dat op dat moment niet zouden willen,” legt Broeders uit. “Dan zou je het voor die raadsleden onmogelijk maken om mee te doen aan het debat. Of om een stem uit te brengen.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De griffie is de afdeling binnen de gemeente met als taak om de gemeenteraad van Rotterdam in brede zin te ondersteunen. De raadsgriffier geeft leiding aan alle medewerkers van de griffie.

    https://www.rotterdam.nl/gemeenteraad/griffie/ ↩︎

  2. De raadsleden die van dezelfde partij zijn, vormen samen een fractie. De grootte van de fractie is afhankelijk van het aantal stemmen dat een politieke partij kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Heeft een partij maar 1 raadszetel gekregen, dan is er een eenmansfractie. ↩︎
Ava Naima Cornelia

Naima Cornelia

Naima Cornelia (1996) is geboren op Bonaire, opgegroeid in ’n Brabants dorpje en thuis gekomen in Rotterdam. Ze houdt van rijmende woorden, het nachtleven en opbouwende kritiek geven. Ze studeerde filosofie en genderstudies in Utrecht, kan nu geen simpele antwoorden meer geven op makkelijke vragen en vindt alles problematisch. Desondanks is ze behoorlijk verliefd op Rotterdam en door actuele gebeurtenissen onder de loep te nemen en kanttekeningen te zetten bij het beleid van de gemeente hoopt ze haar inwoners meer stem te geven. 

Profiel-pagina
profile photo-katarina jazbec

Katarina Jazbec

Fotograaf

Katarina Jazbec (1991) is een documentaire fotograaf en beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze een breed scala aan effecten van empathie, de interactie tussen realiteit en fictie, vragen over identiteit, ethiek en economie, terwijl ze nieuwe vormen van visuele narratieven die de dialoog aangaan onderzoekt. Ze heeft in 2017 een masterdiploma behaald aan St. Joost in Breda met een film over het gezamenlijk lezen van literaire fictie met een groep Belgische gevangenen.

Profiel-pagina