Ga naar de inhoud

Jan Rotmans: “We hebben crisissen nodig om in te zien dat het anders moet” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De coronacrisis als blessing in disguise, een gedwongen kans om het klimaat, de economie en de naastenliefde op orde te krijgen? Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans prikt die bubbel meteen door. “Mensen denken dat er een revolutie uitbreekt. Dat is echt faliekante onzin.” Toch ziet hij drie dingen die wél veranderen door deze crisis.

Portret Vers Beton
beeld: Anne-Claire Lans

Corona is een crisis met twee gezichten: dat van angst én hoop. Want, zo klinkt het bijvoorbeeld in VPRO Tegenlicht bij monde van psychiater Dirk de Wachter en trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, deze kan ervoor zorgen dat de maatschappij zich eindelijk realiseert dat het nu écht anders moet. Weg met de wegwerpmaatschappij, het individualisme, de uitbuiting van de fossiele grondstoffen, de inkomensverschillen. Alles wordt anders!

Maar is dat wel zo? Als iemand daar iets over kan zeggen, dan is het Jan Rotmans. De hoogleraar transitiekunde houdt al decennia lang in de gaten hoe en waarom grote veranderingen plaatsvinden. Of het nu gaat over klimaat, economie, bedrijfsfilosofie of duurzaamheid. In dit gesprek vertelt Rotmans hoe hij denkt dat de coronacrisis de maatschappij zal beïnvloeden, in het bijzonder in Rotterdam. 

We beginnen bij het slechte nieuws: er gaat niet (vanzelf) bijster veel veranderen.

Lees hieronder verder, of beluister een uitgebreide versie van het gesprek als podcast!

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Met het ontbreken van het Baroegpand organiseren we DDD dit jaar in afgeslankte vorm. Dit doen we in het kleine maar reuzegezellige Soundville dat op een steenworp afstand van Baroeg ligt. Bij deze mini-editie ligt de nadruk op één van onze kernwaardes, namelijk opkomende Nederlandse doom bands een podium bieden. En we hebben drie fantastische acts voor je in petto.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam