De coronacrisis als blessing in disguise, een gedwongen kans om het klimaat, de economie en de naastenliefde op orde te krijgen? Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans prikt die bubbel meteen door. “Mensen denken dat er een revolutie uitbreekt. Dat is echt faliekante onzin.” Toch ziet hij drie dingen die wél veranderen door deze crisis.
Corona is een crisis met twee gezichten: dat van angst én hoop. Want, zo klinkt het bijvoorbeeld in VPRO Tegenlicht bij monde van psychiater Dirk de Wachter en trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, deze kan ervoor zorgen dat de maatschappij zich eindelijk realiseert dat het nu écht anders moet. Weg met de wegwerpmaatschappij, het individualisme, de uitbuiting van de fossiele grondstoffen, de inkomensverschillen. Alles wordt anders!
Maar is dat wel zo? Als iemand daar iets over kan zeggen, dan is het Jan Rotmans. De hoogleraar transitiekunde houdt al decennia lang in de gaten hoe en waarom grote veranderingen plaatsvinden. Of het nu gaat over klimaat, economie, bedrijfsfilosofie of duurzaamheid. In dit gesprek vertelt Rotmans hoe hij denkt dat de coronacrisis de maatschappij zal beïnvloeden, in het bijzonder in Rotterdam.
We beginnen bij het slechte nieuws: er gaat niet (vanzelf) bijster veel veranderen.
Lees hieronder verder, of beluister een uitgebreide versie van het gesprek als podcast!
Nog geen reactie — begin de discussie!