Ga naar de inhoud

Jan Rotmans: “We hebben crisissen nodig om in te zien dat het anders moet” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De coronacrisis als blessing in disguise, een gedwongen kans om het klimaat, de economie en de naastenliefde op orde te krijgen? Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans prikt die bubbel meteen door. “Mensen denken dat er een revolutie uitbreekt. Dat is echt faliekante onzin.” Toch ziet hij drie dingen die wél veranderen door deze crisis.

Portret Vers Beton
beeld: Anne-Claire Lans

Corona is een crisis met twee gezichten: dat van angst én hoop. Want, zo klinkt het bijvoorbeeld in VPRO Tegenlicht bij monde van psychiater Dirk de Wachter en trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, deze kan ervoor zorgen dat de maatschappij zich eindelijk realiseert dat het nu écht anders moet. Weg met de wegwerpmaatschappij, het individualisme, de uitbuiting van de fossiele grondstoffen, de inkomensverschillen. Alles wordt anders!

Maar is dat wel zo? Als iemand daar iets over kan zeggen, dan is het Jan Rotmans. De hoogleraar transitiekunde houdt al decennia lang in de gaten hoe en waarom grote veranderingen plaatsvinden. Of het nu gaat over klimaat, economie, bedrijfsfilosofie of duurzaamheid. In dit gesprek vertelt Rotmans hoe hij denkt dat de coronacrisis de maatschappij zal beïnvloeden, in het bijzonder in Rotterdam. 

We beginnen bij het slechte nieuws: er gaat niet (vanzelf) bijster veel veranderen.

Lees hieronder verder, of beluister een uitgebreide versie van het gesprek als podcast!

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam