Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Pesthuis_Feyenoord_Stadsarchief
Voormalig pesthuis op het eiland Feijenoord. Beeld door: beeld: Stadsarchief Rotterdam

Op het noordelijke puntje van schiereiland Feijenoord ligt Panorama Dillenburg. Vanaf hun dakterrassen kijken de bewoners van dit wooncomplex uit op de Maas. Hun woningen hebben een gemeenschappelijk binnenterrein, net als het zeventiende-eeuwse pesthuis dat drie eeuwen geleden op precies deze plek stond, het laatste pesthuis dat in Rotterdam is gebouwd (in 1716). Maar het is nooit gebruikt: vanaf 1667 waren de pestepidemieën over. Het was met name door die mogelijkheid, om zieke mensen te isoleren, dat Rotterdam de pestepidemieën het hoofd wist te bieden.

De huidige coronacrisis laat zien dat we ook in de 21e eeuw nog steeds te maken kunnen krijgen met epidemieën en pandemieën. Omdat Rotterdam van origine een havenstad is, een spil in het wereldnetwerk, was (en is) deze stad al eeuwen een plek van komen en gaan. Niet alleen van mensen en goederen, maar ook van ziektes als de pest, cholera, pokken en tyfus. Allen hebben ze hevige epidemieën veroorzaakt in Rotterdam. Sterftecijfers schoten omhoog en de samenleving raakte ontregeld. Toch hebben ze allemaal bijgedragen aan het Rotterdam van nu.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

 1. Medewerker van een pesthuis. ↩︎
 2. Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid wordt ook wel de corona-minister genoemd. ↩︎
 3. Van de 1000 mannelijke cholera-doden in Rotterdam waren 125 schippers en schippersknechten en 82 sjouwers.

  Archivaris drs. B. Woelderink schreef in 1964 een uitgebreid stuk over de cholera-epidemie van 1866 in het Rotterdams Jaarboekje. ↩︎

 4. De watertoren staat er nog steeds, maar wordt nu gebruikt als woon- en kantoorruimte en er zit ook een restaurant (De Watertoren). ↩︎
 5. Deze commissie werd opgericht in 1871. ↩︎
 6. Een normale epidemie resulteerde in een oversterfte van ongeveer 30%.

  Oversterfte gaat over het aantal doden bovenop het reguliere sterftecijfer dat wordt voorspeld voor een bepaalde periode. Oorzaken van oversterfte zijn specifieke ziektes, natuurrampen, etc. ↩︎

 7. Tijdens de epidemie van 1870-1871 vielen in Nederland totaal 15.787 pokkendoden, waarvan 7.734 kinderen jonger dan vijf jaar. ↩︎
EileenvdBurgh

Eileen van der Burgh

Redactiestagiair

Eileen van der Burgh (1996) is historicus in spé. Op dit moment is ze bezig met het voltooien van het laatste jaar van de Bachelor Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Rotterdam is voor haar de ideale plek, want de ontwikkelingen in de stad zijn een bron voor historische analyses waar we juist nu wat van kunnen leren.

Profiel-pagina