Ga naar de inhoud

Moederdag in crisistijd

Een dag voor Moederdag in 1940, beloofde het nog een geweldig weekend te worden in Rotterdam. Het liep heel anders. Ferrie Weeda vraagt zich af hoe vergelijkbaar dat weekend in mei is met onze huidige Moederdag.

Ferrie schrijverscolumn
beeld: Elzeline Kooy

Stel, je sloeg op donderdag 9 mei 1940 de krant open. Het Duitse leger staat dan al klaar om Nederland binnen te vallen, maar het Rotterdamsch Nieuwsblad schetst nog een rooskleurig beeld van het aankomende weekend. Pinksteren staat voor de deur, en het is ook nog Moederdag! Het weerbericht voorspelt zon en aangename temperaturen.

Oké, buiten de grenzen is het niet pluis. Daar is het oorlog. De Duitse invasie in Noorwegen is in volle gang, zo meldt de krant. En bij Gibraltar willen Frankrijk en Engeland de Middellandse Zee blokkeren, om Italië te isoleren. Op de Balkan rommelt het. Maar Nederland is neutraal, het leger staat paraat en de regering is alert! Schiphol gaat dicht voor buitenlandse vliegtuigen, spionnen krijgen zware straffen en postduiven mogen niet meer de grens over.

Maar in Rotterdam is nog alles pais en vree. De krant puilt uit van de blije advertenties: ‘Moederdag! Voor moeder is alleen het ALLERBESTE voldoende. Daarom heeft zij recht op een naaimachine van Lewenstein.’ En wellicht is een ‘modern-flatteuze’ dames-pyjama iets voor haar, bij V&D als pinkster-aanbieding voor ƒ2,90? Of een paar ‘elegante veterpumps’ voor ƒ5,95?  Doet moeder trouwens de was met ‘Rinso’ (‘Elke huisvrouw is verrukt over het schitterende resultaat’)?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam