Ga naar de inhoud

Moederdag in crisistijd

Een dag voor Moederdag in 1940, beloofde het nog een geweldig weekend te worden in Rotterdam. Het liep heel anders. Ferrie Weeda vraagt zich af hoe vergelijkbaar dat weekend in mei is met onze huidige Moederdag.

Ferrie schrijverscolumn
beeld: Elzeline Kooy

Stel, je sloeg op donderdag 9 mei 1940 de krant open. Het Duitse leger staat dan al klaar om Nederland binnen te vallen, maar het Rotterdamsch Nieuwsblad schetst nog een rooskleurig beeld van het aankomende weekend. Pinksteren staat voor de deur, en het is ook nog Moederdag! Het weerbericht voorspelt zon en aangename temperaturen.

Oké, buiten de grenzen is het niet pluis. Daar is het oorlog. De Duitse invasie in Noorwegen is in volle gang, zo meldt de krant. En bij Gibraltar willen Frankrijk en Engeland de Middellandse Zee blokkeren, om Italië te isoleren. Op de Balkan rommelt het. Maar Nederland is neutraal, het leger staat paraat en de regering is alert! Schiphol gaat dicht voor buitenlandse vliegtuigen, spionnen krijgen zware straffen en postduiven mogen niet meer de grens over.

Maar in Rotterdam is nog alles pais en vree. De krant puilt uit van de blije advertenties: ‘Moederdag! Voor moeder is alleen het ALLERBESTE voldoende. Daarom heeft zij recht op een naaimachine van Lewenstein.’ En wellicht is een ‘modern-flatteuze’ dames-pyjama iets voor haar, bij V&D als pinkster-aanbieding voor ƒ2,90? Of een paar ‘elegante veterpumps’ voor ƒ5,95?  Doet moeder trouwens de was met ‘Rinso’ (‘Elke huisvrouw is verrukt over het schitterende resultaat’)?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam