Ga naar de inhoud

Noodhospitaal Ahoy van 9 miljoen: handelde gemeente overhaast? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar de songfestivalfans moesten staan, is nu een ongebruikt noodhospitaal dat ruim 9 miljoen euro kostte. Niemand weet wie die rekening gaat betalen en dat had anders gekund, blijkt uit onderzoek van Investico en Vers Beton.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Noodhospitaal Ahoy – 2020
beeld: Elzeline Kooy

“Hier stonden de keukens, daar de koelcontainers. Dit was het logistiek centrum van het ziekenhuis”, wijst Rien van der Steenoven naar een lege witte tent. Om hem heen rijzen de tribunes van Ahoy op. Hier hadden vorige week eigenlijk duizenden Songfestivalfans moeten staan. Maar eind maart werd in Ahoy in twee weken tijd een coronaziekenhuis uit de grond gestampt, vanuit de gedachte dat in plaats van het festival extra bedden nodig waren voor duizend geïnfecteerde Rotterdammers.

Geen woorden maar daden, dat typeert de doortastende wijze waarop de Veiligheidsregio onder leiding van burgemeester Aboutaleb het ziekenhuis opzette. Op de vraag of Van der Steenoven, die namens de veiligheidsregio de bouw overzag, in zijn veertig jaar ervaring in de publieke gezondheid ooit zoiets meemaakte, antwoordt hij kortweg: “Nee.”

Onder de hoge tribunes door zie je de hal waar het zorgpersoneel zich om kon kleden. En in de volgende ruimte staan de prefab geraamtes van tientallen ziekenhuiskamers. We lopen langs de woonkamer van de afdeling, een dokterspost waar ook een mini-laboratorium stond, en een palliatieve ruimte, waar afscheid kon worden genomen van stervende patiënten. Alle kamers staan leeg, want het noodziekenhuis wordt alweer opgedoekt, zonder dat er ooit een patiënt heeft gelegen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam