Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Elzeline Kooy – Noodhospitaal Ahoy – 2020
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

“Hier stonden de keukens, daar de koelcontainers. Dit was het logistiek centrum van het ziekenhuis”, wijst Rien van der Steenoven naar een lege witte tent. Om hem heen rijzen de tribunes van Ahoy op. Hier hadden vorige week eigenlijk duizenden Songfestivalfans moeten staan. Maar eind maart werd in Ahoy in twee weken tijd een coronaziekenhuis uit de grond gestampt, vanuit de gedachte dat in plaats van het festival extra bedden nodig waren voor duizend geïnfecteerde Rotterdammers.

Geen woorden maar daden, dat typeert de doortastende wijze waarop de Veiligheidsregio1 onder leiding van burgemeester Aboutaleb het ziekenhuis opzette. Op de vraag of Van der Steenoven, die namens de veiligheidsregio de bouw overzag, in zijn veertig jaar ervaring in de publieke gezondheid ooit zoiets meemaakte, antwoordt hij kortweg: “Nee.”

Onder de hoge tribunes door zie je de hal waar het zorgpersoneel zich om kon kleden. En in de volgende ruimte staan de prefab geraamtes van tientallen ziekenhuiskamers. We lopen langs de woonkamer van de afdeling, een dokterspost waar ook een mini-laboratorium stond, en een palliatieve ruimte, waar afscheid kon worden genomen van stervende patiënten. Alle kamers staan leeg, want het noodziekenhuis wordt alweer opgedoekt, zonder dat er ooit een patiënt heeft gelegen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wordt gevormd door de gemeente Rotterdam en de 14 omliggende gemeenten. De overheidsorganisatie voert namens deze gemeenten in de regio taken uit op het gebied van rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicobeheersing, brandweerzorg, ambulancezorg en geneeskundige hulpverlening. Alle 15 burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur. Ahmed Aboutaleb is de voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. ↩︎
Emiel Woutersen

Emiel Woutersen

Emiel Woutersen is onderzoeksjournalist bij Platform Investico en schreef daar onder andere over de zorg en verslaving, klimaatbeleid en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Hij is hoofdauteur van Uitgebuit – Het verhaal van de Nederlandse werkvloer. Emiel is geboren en getogen in Schiedam en studeerde theoretische natuurkunde in Amsterdam en Cambridge. 

Profiel-pagina
Belia Heilbron

Belia Heilbron

Belia werkt als onderzoeksjournalist voor Investico. Ze studeerde studeerde journalistiek in Utrecht en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor Investico schreef ze onder meer over energie en klimaat, grote ICT-projecten bij de overheid en de zorg.

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina