Ga naar de inhoud

Noodhospitaal Ahoy van 9 miljoen: handelde gemeente overhaast? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar de songfestivalfans moesten staan, is nu een ongebruikt noodhospitaal dat ruim 9 miljoen euro kostte. Niemand weet wie die rekening gaat betalen en dat had anders gekund, blijkt uit onderzoek van Investico en Vers Beton.

Vers Beton – Elzeline Kooy – Noodhospitaal Ahoy – 2020
beeld: Elzeline Kooy

“Hier stonden de keukens, daar de koelcontainers. Dit was het logistiek centrum van het ziekenhuis”, wijst Rien van der Steenoven naar een lege witte tent. Om hem heen rijzen de tribunes van Ahoy op. Hier hadden vorige week eigenlijk duizenden Songfestivalfans moeten staan. Maar eind maart werd in Ahoy in twee weken tijd een coronaziekenhuis uit de grond gestampt, vanuit de gedachte dat in plaats van het festival extra bedden nodig waren voor duizend geïnfecteerde Rotterdammers.

Geen woorden maar daden, dat typeert de doortastende wijze waarop de Veiligheidsregio onder leiding van burgemeester Aboutaleb het ziekenhuis opzette. Op de vraag of Van der Steenoven, die namens de veiligheidsregio de bouw overzag, in zijn veertig jaar ervaring in de publieke gezondheid ooit zoiets meemaakte, antwoordt hij kortweg: “Nee.”

Onder de hoge tribunes door zie je de hal waar het zorgpersoneel zich om kon kleden. En in de volgende ruimte staan de prefab geraamtes van tientallen ziekenhuiskamers. We lopen langs de woonkamer van de afdeling, een dokterspost waar ook een mini-laboratorium stond, en een palliatieve ruimte, waar afscheid kon worden genomen van stervende patiënten. Alle kamers staan leeg, want het noodziekenhuis wordt alweer opgedoekt, zonder dat er ooit een patiënt heeft gelegen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Rotterdam werd veiliger onder Aboutaleb, maar ten koste van wat?

    • Politiek

    Hij werd ‘de sheriff’ genoemd en Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Meppel aan de Maas’. Hoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb in de stad op handen gedragen werd, was er ook kritiek. Vaak op het thema waarop hij zich het sterkst profileerde: veiligheid.

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Cultuurorganisaties op Zuid vechten voor hun bestaan

    • Kunst en Cultuur

    Drie culturele organisaties op Zuid luiden de noodklok over hun voortbestaan, onder meer tijdens het inspreekmoment over het Cultuurplan 2025-2028 deze woensdag. “De commissie blijkt toondoof voor de breed gedeelde ambitie om Rotterdam-Zuid ook op cultureel gebied te ontwikkelen.” Lees hier hun slotpleidooi en cris de coeur.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam