Ga naar de inhoud

Schietpartij Bergselaan: tijd om het debat over drugs eens echt te voeren

De schietpartij aan de Bergselaan afdoen als drugsgeweld, waar criminelen of gebruikers van een pilletje zelf verantwoordelijk voor zijn? Te makkelijk, betoogt Rik van Lente. “Zolang we dit slachtoffer zien als een crimineel die we kunnen missen, komen we niets verder.”

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

Het is alweer ruim twee weken geleden dat mijn wijk werd opgeschrikt door een heftige schietpartij. Bij mij om de hoek werd een jonge man neergeschoten. De daders vluchtten in een gestolen auto, die ze, zo wordt vermoed, later in de Spaanse Polder in de fik staken. Tot die tijd wist ik niet dat dit soort geweld zo dicht in de buurt kon komen. Ik wist ook niet dat de VVD-fractievoorzitter van Rotterdam Vincent Karremans bij mij om de hoek woont. Wat ik wel wist: dat ik me al langer stoorde aan het drugsbeleid in Nederland, en aan de groter wordende kloof tussen arm en rijk. De dag na de schietpartij kwam dit alles samen.

Na die heftige schoten explodeert de groepsapp van de straat. Natuurlijk, iedereen is geschrokken. Een afrekening in onze veilige wijk? Al snel horen we dat de neergeschoten jongeman uit het criminele circuit komt. ‘Die zullen we dus niet missen’, is vervolgens de teneur. De volgende dag verschijnt Vincent Karremans op televisie en dus ook in de groepsapp. Het gebeurde praktisch bij hem op de stoep, in zijn ‘kinderrijke’ wijk. Hij maakt er – nog vol in de emotie – direct een politiek verhaal van. ‘We moeten niet meer wegkijken’ en ‘dit zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs kopen’.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Het is echt niet zo dat er vanuit de overheid puur en alleen repressief beleid wordt geschreven op bv. jongeren die het verkeerde pad op zijn gegaan, of dat dreigen te doen. Zo kende de gemeente Rotterdam jarenlang een Marokkanen- en Antillianenprogramma (ja dat heette zo, ik weet niet hoe het nu zit). Daar zaten allerlei interventies in, zoals een broertjes-zusjesaanpak, de intensieve, persoonlijke begeleiding van jongeren. Ook is er al tijden sprake van een jeugdprogramma, speciaal gericht op risicojongeren.

  Verwar een mening van een politicus dus niet met wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Al die aanpakken lopen langer dan de politieke vierjaarswind.

  Maar, dat een VVD-er vindt dat criminaliteit keihard moet worden aangepakt; geef hem eens ongelijk. Mensen voelen zich onveilig na zo’n gebeurtenis. Er is in hun buurtje iemand gepopt. Dan zit je, tenminste ik niet, niet te wachten op een opinieschrijver die zegt: “In Rotterdam moeten we het debat over drugs daarom eens écht gaan voeren.”

  Want je hebt het over legaliseren, toch?

  (Disclaimer: ik schrijf voor Vers Beton maar deze bijdrage is op persoonlijke titel)

  • Natuurlijk snap ik de reactie van Karremans goed. Dit gebeurt bij hem voor de deur. Dus ik snap goed dat hij als buurtbewoner (en vader?) daar helemaal van over de rooie is.
   Maar zijn reactie, die hij ook als politicus geeft, vind ik gewoon tekenend voor hoe er altijd in deze discussie gesproken wordt en we zetten daar geen verdere stappen in. Ik wil dat politici naar diepere oorzaken kijken en daarin naar oplossingen zoeken. En die mogen ze dan ook best uitspreken op TV. Al kan ik me ook het gevaar voorstellen dan weer ’te soft’ over te komen. Maar goed, dat is de verantwoordelijkheid die je als politicus hebt.

   En dat legaliseren… Je kunt natuurlijk niet zeggen dat we alle drugs moeten legaliseren. Zo zwart/wit is het niet. Ik heb daar ook geen kant en klaar antwoord op. Alleen altijd alleen maar roepen dat het gevaarlijke troep is die te vuur en te zwaard bestreden moet worden, werkt gewoon niet. Het gaat er denk ik om dat een eerlijk en goed onderbouwd beleid is. Als je alleen maar zegt ‘drugs are bad’ en het keihard gaat verbieden, levert dat niet op wat je wilt (de situatie waarin we nu zitten). En het klopt ook niet. Ook ons eigen RIVM heeft al wel eens geadviseerd om XTC van die hard-drugs lijst te halen, gewoon omdat zij het niet zo bewezen schadelijk vonden (alcohol is vele malen schadelijker). Dus het beleid matcht niet met de werkelijkheid en dat ervaren & weten mensen. Dus ik zou zeggen: een wetenschappelijk onderbouwd beleid, met eerlijke voorlichting. En dan eens kijken waar je uitkomt. En daar zouden we natuurlijk best experimenten mee kunnen doen.

 • Wat een interessant stuk!

  Het is inderdaad makkelijk om de verantwoordelijkheid af te schuiven op de recreatieve drugsgebruiker, maar als alle Nederlanders morgen ineens zouden stoppen met het gebruik van drugs zou dat weinig uit maken. 80-90% van de markt ligt in het buitenland en met de winst die je maakt kun je de Nederlandse afzetmarkt wel missen. Nederland heeft gunstige infrastructuur en relatief lage straffen wat de synthese van drugs het riskeren waard maakt.

  Ik ga niet zeggen dat legalisatie de Gouden Graal is, maar het kan helpen het probleem te ontvlechten van de samenleving en daarmee politie en justitie de ruimte geven om te focussen op de kern van het probleem.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam