Ga naar de inhoud

Schrijf geschiedenis met blijvende huisvesting van de creatieve klasse in Schiekadeblok

Het lijkt erop dat huidige ondernemers in het Schiekadeblok kunnen blijven. In alle drie de ontwikkelscenario’s waaruit de gemeenteraad deze week gaat kiezen is sprake van herhuisvesting. “Een generiek masterplan is dus afgewend”, stelt Frank Loer. “Nu is het tijd voor harde toezeggingen over betaalbare huren en vergunningen.”

03_DE_ARTIKEL
De gezichten van District East beeld: Florian Braakman

De oproep van Valerie Kusters om de creatieve ondernemers in het Schiekadeblok actief te betrekken bij de planvorming, heeft gehoor gevonden. Sinds oktober 2019 praat de gemeente met de ondernemers, verenigd onder de naam District East. Op 28 mei maakt de gemeenteraad een definitieve keuze uit drie scenario’s voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De slogan ‘We stand our ground’ van de ondernemersvereniging vindt nu zijn weerslag: in alle scenario’s is er nu plek gecreëerd voor de huidige gebruikers van het gebied.

Dat het bestaande ecosysteem van kunstenaars, creatieve bedrijven en horeca behouden moet blijven lijkt logisch voor Rotterdammers die het Schiekadeblok kennen. Toch hielden de voorgaande plannen geen rekening met de huidige ondernemers en de bestaande architectuur. Het gebied leek een klassiek voorbeeld van gentrificatie te worden, waarbij armlastige huurders plaats maakten voor kapitaalkrachtige kopers. Zo was er in 2014 het masterplan voor een grote hotelontwikkeling en in 2009 werd een prestigieuze zakenwijk van 240.000 m2 geopperd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures