Ga naar de inhoud

Schrijf geschiedenis met blijvende huisvesting van de creatieve klasse in Schiekadeblok

Het lijkt erop dat huidige ondernemers in het Schiekadeblok kunnen blijven. In alle drie de ontwikkelscenario’s waaruit de gemeenteraad deze week gaat kiezen is sprake van herhuisvesting. “Een generiek masterplan is dus afgewend”, stelt Frank Loer. “Nu is het tijd voor harde toezeggingen over betaalbare huren en vergunningen.”

03_DE_ARTIKEL
De gezichten van District East beeld: Florian Braakman

De oproep van Valerie Kusters om de creatieve ondernemers in het Schiekadeblok actief te betrekken bij de planvorming, heeft gehoor gevonden. Sinds oktober 2019 praat de gemeente met de ondernemers, verenigd onder de naam District East. Op 28 mei maakt de gemeenteraad een definitieve keuze uit drie scenario’s voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De slogan ‘We stand our ground’ van de ondernemersvereniging vindt nu zijn weerslag: in alle scenario’s is er nu plek gecreëerd voor de huidige gebruikers van het gebied.

Dat het bestaande ecosysteem van kunstenaars, creatieve bedrijven en horeca behouden moet blijven lijkt logisch voor Rotterdammers die het Schiekadeblok kennen. Toch hielden de voorgaande plannen geen rekening met de huidige ondernemers en de bestaande architectuur. Het gebied leek een klassiek voorbeeld van gentrificatie te worden, waarbij armlastige huurders plaats maakten voor kapitaalkrachtige kopers. Zo was er in 2014 het masterplan voor een grote hotelontwikkeling en in 2009 werd een prestigieuze zakenwijk van 240.000 m2 geopperd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Inge Janse spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

  Venue: De Doelen Studio
  Datum:
 • Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen inwoners en overheid? Hoogleraar Tine De Moor neemt je in de 20e editie van de Rotterdamlezing mee op een tocht langs Rotterdamse initiatieven om duurzame energie, passende zorg en groene, eetbare voedselbossen samen te regelen, waar de overheid die kansen laat liggen.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam