Het lijkt erop dat huidige ondernemers in het Schiekadeblok kunnen blijven. In alle drie de ontwikkelscenario’s waaruit de gemeenteraad deze week gaat kiezen is sprake van herhuisvesting. “Een generiek masterplan is dus afgewend”, stelt Frank Loer. “Nu is het tijd voor harde toezeggingen over betaalbare huren en vergunningen.”

De oproep van Valerie Kusters om de creatieve ondernemers in het Schiekadeblok actief te betrekken bij de planvorming, heeft gehoor gevonden. Sinds oktober 2019 praat de gemeente met de ondernemers, verenigd onder de naam District East. Op 28 mei maakt de gemeenteraad een definitieve keuze uit drie scenario’s voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De slogan ‘We stand our ground’ van de ondernemersvereniging vindt nu zijn weerslag: in alle scenario’s is er nu plek gecreëerd voor de huidige gebruikers van het gebied.
Dat het bestaande ecosysteem van kunstenaars, creatieve bedrijven en horeca behouden moet blijven lijkt logisch voor Rotterdammers die het Schiekadeblok kennen. Toch hielden de voorgaande plannen geen rekening met de huidige ondernemers en de bestaande architectuur. Het gebied leek een klassiek voorbeeld van gentrificatie te worden, waarbij armlastige huurders plaats maakten voor kapitaalkrachtige kopers. Zo was er in 2014 het masterplan voor een grote hotelontwikkeling en in 2009 werd een prestigieuze zakenwijk van 240.000 m2 geopperd.
Nog geen reactie — begin de discussie!