Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Ez Siva – Herdenking in tijden van Corona – 2020
Beeld door: beeld: Ez Silva

Nu de reguliere herdenking bij het monument van Zadkine niet door kan gaan, rijst de vraag wat een goede invulling zou kunnen zijn van 14 mei als gedenkdag.1 Is zo’n collectief moment überhaupt nodig? Of zijn er ook manieren die misschien wel veel meer van deze tijd zijn dan een plechtige herdenking bij een monument?

Het alternatieve programma dat de betrokken partijen2 hebben bedacht, is in elk geval weinig vernieuwend. Sterker nog, het lijkt wel of in deze omstandigheden zichtbaar wordt wat voor velen de kern van herdenken is: een kranslegging bij het monument van Zadkine, een toespraak van de burgemeester, en een overdenking van de dominee. RTV Rijnmond zal dit alles uitzenden op televisie – als het kan deels live – zodat zoveel mogelijk mensen de herdenking op afstand kunnen meemaken. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Het programma van de herdenking staat online. ↩︎
  2. Het Comité herdenking 14 mei, met daarin vertegenwoordigers van het Stadsarchief, de Laurenskerk, de Centrale Bibliotheek, Museum Rotterdam. ↩︎
  3. Ook was in 2007 het comité 14 mei net opgericht, het plein rond Zadkine net opgeknapt en kort daarvoor was besloten de brandgrens te markeren. Dat alles was reden voor het aanlichten. ↩︎
foto-susan-LI

Susan Hogervorst

Susan Hogervorst is historicus en werkt als docent en onderzoeker aan de Open Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Samen met Patricia van Ulzen schreef ze ‘Rotterdam en het bombardement. 75 jaar herinneren en herdenken’.

Profiel-pagina