Ga naar de inhoud

Wandelen langs de brandgrens, en andere manieren waarop Rotterdammers nu het bombardement herdenken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hebben we een collectieve herdenking bij het monument van Zadkine nodig? Of zijn er ook andere manieren denkbaar om bij het bombardement stil te staan, vraagt Susan Hogervorst zich af. “De stille stad is een goede achtergrond voor een herdenking.”

Vers Beton – Ez Siva – Herdenking in tijden van Corona – 2020
beeld: Ez Silva

Nu de reguliere herdenking bij het monument van Zadkine niet door kan gaan, rijst de vraag wat een goede invulling zou kunnen zijn van 14 mei als gedenkdag. Is zo’n collectief moment überhaupt nodig? Of zijn er ook manieren die misschien wel veel meer van deze tijd zijn dan een plechtige herdenking bij een monument?

Het alternatieve programma dat de betrokken partijen hebben bedacht, is in elk geval weinig vernieuwend. Sterker nog, het lijkt wel of in deze omstandigheden zichtbaar wordt wat voor velen de kern van herdenken is: een kranslegging bij het monument van Zadkine, een toespraak van de burgemeester, en een overdenking van de dominee. RTV Rijnmond zal dit alles uitzenden op televisie – als het kan deels live – zodat zoveel mogelijk mensen de herdenking op afstand kunnen meemaken. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam