Ga naar de inhoud

Wandelen langs de brandgrens, en andere manieren waarop Rotterdammers nu het bombardement herdenken — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hebben we een collectieve herdenking bij het monument van Zadkine nodig? Of zijn er ook andere manieren denkbaar om bij het bombardement stil te staan, vraagt Susan Hogervorst zich af. “De stille stad is een goede achtergrond voor een herdenking.”

Vers Beton – Ez Siva – Herdenking in tijden van Corona – 2020
beeld: Ez Silva

Nu de reguliere herdenking bij het monument van Zadkine niet door kan gaan, rijst de vraag wat een goede invulling zou kunnen zijn van 14 mei als gedenkdag. Is zo’n collectief moment überhaupt nodig? Of zijn er ook manieren die misschien wel veel meer van deze tijd zijn dan een plechtige herdenking bij een monument?

Het alternatieve programma dat de betrokken partijen hebben bedacht, is in elk geval weinig vernieuwend. Sterker nog, het lijkt wel of in deze omstandigheden zichtbaar wordt wat voor velen de kern van herdenken is: een kranslegging bij het monument van Zadkine, een toespraak van de burgemeester, en een overdenking van de dominee. RTV Rijnmond zal dit alles uitzenden op televisie – als het kan deels live – zodat zoveel mogelijk mensen de herdenking op afstand kunnen meemaken. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures