Ga naar de inhoud

Zelfs gesubsidieerde opvang geeft de allerkleinsten geen eerlijke start — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Inspectie van het Onderwijs is lovend over de Rotterdamse opvanglocaties voor peuters en kleuters. Maar op scholen in arme wijken, zoals CBS de Akker in de Millinxbuurt, stapelen de problemen zich toch razendsnel op. 


1a-VB-Hilde-Speet-voorschoolse-opvang

 

beeld: Hilde Speet

Dit artikel in minder dan een minuut:

 • Een peuteropvang zoals die op De Akker telt vrijwel uitsluitend kinderen met forse ontwikkelingsachterstanden. 
 • Gratis extra uren opvang moeten de achterstanden in twee jaar wegwerken, maar dat gaat zeer moeizaam. 
 • Eenmaal op de basisschool hebben deze kinderen het opnieuw zwaar. De groepen zijn groter, er is minder begeleiding en ze komen in de klas bij kinderen met soms nog grotere achterstanden. 
 • Een bijkomend probleem is dat veel kinderen in Rotterdam-Zuid de jaren op ėėn basisschool niet volmaken, veelal door verhuizingen. Dit zet de continuïteit van onderwijs op deze scholen onder druk. 
 • Deskundigen pleiten voor een gratis toegankelijke voorschool, waar kansarme en kansrijke kinderen samen naartoe gaan. 

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures