Ga naar de inhoud

Beeldreportage: Rotterdam staat op tegen anti-zwart geweld

Duizenden Rotterdammers kwamen woensdag naar de Erasmusbrug om te protesteren tegen anti-zwart geweld. Fotograaf Salih Kiliç legde de demonstratie vast.

De demonstratie zou oorspronkelijk plaatsvinden op het Schouwburgplein. Nadat Aboutaleb een dag van tevoren had aangekondigd dat daar maximaal tachtig mensen mochten verzamelen, weken de organisatoren uit naar de Erasmusbrug. Langs de kade aan de noord- en zuidkant, op de brug en op het Noordereiland kwamen woensdagavond zo’n vijfduizend mensen bijeen voor het protest. Door het gebrek aan ruimte en de overweldigende opkomst voelde de politie zich genoodzaakt de demonstratie vroegtijdig te beëindigen. 

De recente moord op George Floyd door de politie in Minneapolis en de opstanden die daarop in de Verenigde Staten volgden, vormden de directe aanleiding voor het Rotterdamse solidariteitsprotest. Tijdens de demonstratie werd echter ook uitgebreid stilgestaan bij andere slachtoffers van anti-zwart geweld, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Sprekers waren onder meer Romana Vrede, Ro Verwey, Malique Mohamud en Leal van Herwaarden. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam