Ga naar de inhoud

Beeldreportage: Rotterdam staat op tegen anti-zwart geweld

Duizenden Rotterdammers kwamen woensdag naar de Erasmusbrug om te protesteren tegen anti-zwart geweld. Fotograaf Salih Kiliç legde de demonstratie vast.

De demonstratie zou oorspronkelijk plaatsvinden op het Schouwburgplein. Nadat Aboutaleb een dag van tevoren had aangekondigd dat daar maximaal tachtig mensen mochten verzamelen, weken de organisatoren uit naar de Erasmusbrug. Langs de kade aan de noord- en zuidkant, op de brug en op het Noordereiland kwamen woensdagavond zo’n vijfduizend mensen bijeen voor het protest. Door het gebrek aan ruimte en de overweldigende opkomst voelde de politie zich genoodzaakt de demonstratie vroegtijdig te beëindigen. 

De recente moord op George Floyd door de politie in Minneapolis en de opstanden die daarop in de Verenigde Staten volgden, vormden de directe aanleiding voor het Rotterdamse solidariteitsprotest. Tijdens de demonstratie werd echter ook uitgebreid stilgestaan bij andere slachtoffers van anti-zwart geweld, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Sprekers waren onder meer Romana Vrede, Ro Verwey, Malique Mohamud en Leal van Herwaarden. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam