Ga naar de inhoud

Dakloosheid onder Rotterdamse jongeren neemt toe, maar niemand weet precies waarom — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Steeds meer jongeren in Rotterdam raakten de afgelopen jaren dakloos. Vers Beton en OPEN Rotterdam starten daarom in samenwerking met onderzoeksplatform Argos een onderzoek: waar gaat het mis?


Vers Beton – Lucia Lenders – Dakloze jongeren – 2020

beeld: Lucia Lenders

“De tijd van een kamertje huren voor 300 euro per maand bestaat niet meer”, verzucht straatadvocaat Tim van Rooijen. “Er zijn zo weinig goedkope woningen dat het heel lastig is geworden om als achttienjarige op jezelf te wonen.”

Als straatadvocaat helpt Van Rooijen zo’n vijftig tot zeventig jongeren per jaar die in de problemen komen. De afgelopen jaren is het aantal dakloze jongeren gestegen. Een duidelijke verklaring daarvoor heeft Van Rooijen niet, maar het gebrek aan woningen is volgens hem wel een belangrijke oorzaak.

Dat het aantal jonge daklozen in Rotterdam toeneemt, is geen nieuw inzicht. In 2018 constateerde de Rotterdamse Rekenkamer al dat het aantal daklozen tussen de 18 en 23 jaar tussen 2015 en 2017 met ruim een derde steeg. In 2015 ging het om 747 jongeren, in 2017 waren het er 999.  Bovendien speelt dit niet alleen in Rotterdam. Landelijk is het aantal zwerfjongeren verdrievoudigd sinds 2009.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Het Wereldmuseum Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week. Als ervaren marketeer ben je samen met collega brandmanagers verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

  • Bekijk alle vacatures