Ga naar de inhoud

Demonstranten verdienen dezelfde standaard als strand- en terrasgangers

Burgemeester Aboutaleb ziet de solidariteitsdemonstratie tegen anti-zwart geweld die vandaag in Rotterdam plaatsvindt, wederom niet als een uiting van de veelkleurigheid van onze stad, maar als een bedreiging. “Krijgen wij dezelfde behandeling als alle winkels, ondernemers en terrassen?” vraagt mede-organisator Zaïre Krieger zich af.

Black lives matter – versbeton
beeld: Ez Silva

Ik neem jullie mee naar 2016, waar zo’n 200 anti-zwarte-piet-demonstranten op hun weg naar Maassluis, in Rotterdam strandden. De demonstranten besloten in Rotterdam dan maar hun statement te maken. De politie verbood dit, ze moesten in groepjes van zes naar de plek van demonstratie. Om de vijf minuten mocht er een groepje de stad in. Dit bleek een tactiek: groepje na groepje werd ingesloten door hun politiebegeleiding. 

Later hoorden ze dat burgemeester Aboutaleb een noodbevel had uitgezet tegen de demonstraties. Arrestantenbusjes kwamen aangereden. Demonstranten werden bruut de busjes ingeduwd. Met een traumatische herinnering gingen ze naar huis. Geen van de demonstranten heeft ooit het Willemsplein, de aangewezen demonstratieplek, bereikt. Het noodbevel werd later onwettig verklaard

In 2018 doet een groep van ongeveer 100 demonstranten een poging tot een anti-zwarte-piet-demonstratie. Dit lukt grotendeels: de politie wil ze in een omheind vak onderaan de Erasmusbrug zetten, waar ze weinig tot niet te zien zijn. De demonstranten weigeren, wat later hun redding blijkt. Op de terugweg, aan het eind van de demonstratie, worden ze belaagd door een paar pro-piet-hooligans die rotjes in de groep gooien.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam