Ga naar de inhoud

Demonstranten verdienen dezelfde standaard als strand- en terrasgangers

Burgemeester Aboutaleb ziet de solidariteitsdemonstratie tegen anti-zwart geweld die vandaag in Rotterdam plaatsvindt, wederom niet als een uiting van de veelkleurigheid van onze stad, maar als een bedreiging. “Krijgen wij dezelfde behandeling als alle winkels, ondernemers en terrassen?” vraagt mede-organisator Zaïre Krieger zich af.

Black lives matter – versbeton
beeld: Ez Silva

Ik neem jullie mee naar 2016, waar zo’n 200 anti-zwarte-piet-demonstranten op hun weg naar Maassluis, in Rotterdam strandden. De demonstranten besloten in Rotterdam dan maar hun statement te maken. De politie verbood dit, ze moesten in groepjes van zes naar de plek van demonstratie. Om de vijf minuten mocht er een groepje de stad in. Dit bleek een tactiek: groepje na groepje werd ingesloten door hun politiebegeleiding. 

Later hoorden ze dat burgemeester Aboutaleb een noodbevel had uitgezet tegen de demonstraties. Arrestantenbusjes kwamen aangereden. Demonstranten werden bruut de busjes ingeduwd. Met een traumatische herinnering gingen ze naar huis. Geen van de demonstranten heeft ooit het Willemsplein, de aangewezen demonstratieplek, bereikt. Het noodbevel werd later onwettig verklaard

In 2018 doet een groep van ongeveer 100 demonstranten een poging tot een anti-zwarte-piet-demonstratie. Dit lukt grotendeels: de politie wil ze in een omheind vak onderaan de Erasmusbrug zetten, waar ze weinig tot niet te zien zijn. De demonstranten weigeren, wat later hun redding blijkt. Op de terugweg, aan het eind van de demonstratie, worden ze belaagd door een paar pro-piet-hooligans die rotjes in de groep gooien.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures