Ga naar de inhoud

Demonstranten verdienen dezelfde standaard als strand- en terrasgangers

Burgemeester Aboutaleb ziet de solidariteitsdemonstratie tegen anti-zwart geweld die vandaag in Rotterdam plaatsvindt, wederom niet als een uiting van de veelkleurigheid van onze stad, maar als een bedreiging. “Krijgen wij dezelfde behandeling als alle winkels, ondernemers en terrassen?” vraagt mede-organisator Zaïre Krieger zich af.

Black lives matter – versbeton
beeld: Ez Silva

Ik neem jullie mee naar 2016, waar zo’n 200 anti-zwarte-piet-demonstranten op hun weg naar Maassluis, in Rotterdam strandden. De demonstranten besloten in Rotterdam dan maar hun statement te maken. De politie verbood dit, ze moesten in groepjes van zes naar de plek van demonstratie. Om de vijf minuten mocht er een groepje de stad in. Dit bleek een tactiek: groepje na groepje werd ingesloten door hun politiebegeleiding. 

Later hoorden ze dat burgemeester Aboutaleb een noodbevel had uitgezet tegen de demonstraties. Arrestantenbusjes kwamen aangereden. Demonstranten werden bruut de busjes ingeduwd. Met een traumatische herinnering gingen ze naar huis. Geen van de demonstranten heeft ooit het Willemsplein, de aangewezen demonstratieplek, bereikt. Het noodbevel werd later onwettig verklaard

In 2018 doet een groep van ongeveer 100 demonstranten een poging tot een anti-zwarte-piet-demonstratie. Dit lukt grotendeels: de politie wil ze in een omheind vak onderaan de Erasmusbrug zetten, waar ze weinig tot niet te zien zijn. De demonstranten weigeren, wat later hun redding blijkt. Op de terugweg, aan het eind van de demonstratie, worden ze belaagd door een paar pro-piet-hooligans die rotjes in de groep gooien.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures