Ga naar de inhoud

Florian Braakman: “Het gaat in Rotterdam altijd over het verleden of de toekomst, te weinig over nu” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam is een stad van veel gezichten, maar die veelzijdigheid dreigt te verdwijnen in de beeldvorming van de stad, vindt fotograaf Florian Braakman. Dus startte hij het fotoproject ‘Rotterdam, hoe gaat het?’, waarvoor Rotterdammers zelf hun beelden van de stad insturen. 

FlorianBraakman_01-Rotterdamhoegaathet
“Something beautiful is on the horizon”, 2020 beeld: Florian Braakman

Als je de projectwebsite ‘Rotterdam, hoe gaat het?’ bezoekt, bedacht door de Rotterdamse fotograaf Florian Braakman (1988), kun je rechtsonder in het venster op een play-button drukken. Wat volgt zijn promotieteksten voor recente nieuwbouwprojecten in Rotterdam. “Something beautiful on the horizon”, klinken de eerste woorden, monotoon en weinig inspirerend. 

De woorden komen uit de reclames voor het appartementencomplex Bay House, dat op Katendrecht wordt gebouwd. De goedkoopste appartementen zijn 450.000 euro. De duurste drie miljoen. Op een artist impression van de duurste woningen is een aquarium met daarop een keukenblad te zien.

“Het is toch fucking frappant dat op een plek waar vroeger de armste Rotterdammers leefden, nu de duurste woningen van de stad komen.” Braakman windt er geen doekjes om: hij is fel tegenstander van de manier waarop de stad zich ontwikkelt – door middel van gentrificatie – en de stijgende huizenprijzen als gevolg daarvan. 

Met een subsidie van het CBK Rotterdam riep hij daarom ‘Rotterdam, hoe gaat het?’ in het leven: een onderzoeksproject dat een tegengeluid moet geven aan het gestileerde beeld van Rotterdam dat de stadsmarketing laat zien om mensen met hogere inkomens naar de stad te trekken. Op zijn website en via de hashtag #rotterdamhoegaathet op Instagram kunnen Rotterdammers foto’s insturen van ‘hun’ Rotterdam, die zonder context worden doorgeplaatst op de website.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures