Ga naar de inhoud

Florian Braakman: “Het gaat in Rotterdam altijd over het verleden of de toekomst, te weinig over nu” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam is een stad van veel gezichten, maar die veelzijdigheid dreigt te verdwijnen in de beeldvorming van de stad, vindt fotograaf Florian Braakman. Dus startte hij het fotoproject ‘Rotterdam, hoe gaat het?’, waarvoor Rotterdammers zelf hun beelden van de stad insturen. 

FlorianBraakman_01-Rotterdamhoegaathet
“Something beautiful is on the horizon”, 2020 beeld: Florian Braakman

Als je de projectwebsite ‘Rotterdam, hoe gaat het?’ bezoekt, bedacht door de Rotterdamse fotograaf Florian Braakman (1988), kun je rechtsonder in het venster op een play-button drukken. Wat volgt zijn promotieteksten voor recente nieuwbouwprojecten in Rotterdam. “Something beautiful on the horizon”, klinken de eerste woorden, monotoon en weinig inspirerend. 

De woorden komen uit de reclames voor het appartementencomplex Bay House, dat op Katendrecht wordt gebouwd. De goedkoopste appartementen zijn 450.000 euro. De duurste drie miljoen. Op een artist impression van de duurste woningen is een aquarium met daarop een keukenblad te zien.

“Het is toch fucking frappant dat op een plek waar vroeger de armste Rotterdammers leefden, nu de duurste woningen van de stad komen.” Braakman windt er geen doekjes om: hij is fel tegenstander van de manier waarop de stad zich ontwikkelt – door middel van gentrificatie – en de stijgende huizenprijzen als gevolg daarvan. 

Met een subsidie van het CBK Rotterdam riep hij daarom ‘Rotterdam, hoe gaat het?’ in het leven: een onderzoeksproject dat een tegengeluid moet geven aan het gestileerde beeld van Rotterdam dat de stadsmarketing laat zien om mensen met hogere inkomens naar de stad te trekken. Op zijn website en via de hashtag #rotterdamhoegaathet op Instagram kunnen Rotterdammers foto’s insturen van ‘hun’ Rotterdam, die zonder context worden doorgeplaatst op de website.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures