Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
vers beton – maxim de gilder – cultuurplanadvies essay – 2020
Beeld door: beeld: Maxim de Gilder

Het is een een grote verantwoordelijkheid om mee te werken aan het cultuurplanadvies, want het resultaat kan ingrijpende gevolgen hebben voor een instelling. Toen het vorige cultuurplanadvies tot stand kwam, maakte ik het proces zelf mee: ik zat in een van de beoordelingscommissies.1 Van lezen en beoordelen van de aanvragen, tot het afwegen en formuleren van de adviestekst. Wat me vooral bijbleef, is dat je vanaf het begin weet: er is nooit genoeg geld voor alle aanvragers. Er moeten keuzes gemaakt worden. En teleurstelling is onvermijdelijk. 

Maar mijn ervaring vier jaar geleden is relatief simpel geweest, zie ik nu. Het advies dat deze week door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) gepresenteerd werd, is onder een stuk lastiger omstandigheden tot stand gekomen. Want corona, natuurlijk. En daarbij: al voordat de pandemie met al haar gevolgen zich aandiende, had er ook een andere grote verandering plaatsgevonden in de manier waarop het cultuurbudget in Rotterdam verdeeld moest gaan worden. In januari schreef ik erover: de Rotterdamse Culturele Basis (RCB).

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) stelt elke vier jaar het Cultuurplanadvies op, waarin ze de gemeente advies geeft over welke culturele instellingen structurele financiering krijgen. Tot eind januari konden organisaties hun aanvragen indienen, die vervolgens werden beoordeeld door tijdelijke commissies van de RRKC. Getoetst werd op culturele betekenis, bedrijfsvoering en publiek. En daarnaast ook op de beleidsprioriteiten van de gemeente, de zogeheten drie I’s: inclusiviteit, innovatie en interconnectiviteit. De instellingen werden ook getoetst op het toepassen van drie codes: Governance Code Cultuur, Fair Practice Code en Code Diversiteit en Inclusie. In het najaar van 2020 valt het definitieve besluit over de subsidieverdeling. ↩︎
  2. Instellingen die in de voorgaande periode 2017-2020 voor het eerst subsidie binnen het cultuurplan ontvingen. ↩︎
  3. Instellingen die nu voor het eerst een aanvraag voor subsidie hebben ingediend, in het kader van het cultuurplan 2021-2024. ↩︎
profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Maxim de Gilder

Maxim de Gilder

Maxim de Gilder is een illustrator uit Rotterdam met een achtergrond in grafische vormgeving. Door middel van uitgedachte composities en vreemde karakters maakt hij kleurrijke illustraties, animaties en muurschilderingen. Zijn werk is vooral te vinden in de culturele en stedelijke sectoren.

Profiel-pagina