Ga naar de inhoud

Het cultuurplanadvies gaat over een Rotterdam dat niet meer bestaat — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het cultuurplanadvies dat de RRKC deze week publiceerde, is een incompleet document, schrijft Fay van der Wall. “Het is een tijdsopname van de culturele sector zoals die er eind 2019 uitzag. En dat is niet genoeg om ingrijpende beslissingen voor de sector voor de komende vier jaar op te baseren.”

vers beton – maxim de gilder – cultuurplanadvies essay – 2020
beeld: Maxim de Gilder

Het is een een grote verantwoordelijkheid om mee te werken aan het cultuurplanadvies, want het resultaat kan ingrijpende gevolgen hebben voor een instelling. Toen het vorige cultuurplanadvies tot stand kwam, maakte ik het proces zelf mee: ik zat in een van de beoordelingscommissies. Van lezen en beoordelen van de aanvragen, tot het afwegen en formuleren van de adviestekst. Wat me vooral bijbleef, is dat je vanaf het begin weet: er is nooit genoeg geld voor alle aanvragers. Er moeten keuzes gemaakt worden. En teleurstelling is onvermijdelijk. 

Maar mijn ervaring vier jaar geleden is relatief simpel geweest, zie ik nu. Het advies dat deze week door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) gepresenteerd werd, is onder een stuk lastiger omstandigheden tot stand gekomen. Want corona, natuurlijk. En daarbij: al voordat de pandemie met al haar gevolgen zich aandiende, had er ook een andere grote verandering plaatsgevonden in de manier waarop het cultuurbudget in Rotterdam verdeeld moest gaan worden. In januari schreef ik erover: de Rotterdamse Culturele Basis (RCB).

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam