Ga naar de inhoud

In de strijd tegen racisme moet Aboutaleb meer zijn dan een steriele ordehandhaver

Afgelopen woensdag brak Aboutaleb het anti-racismeprotest bij de Erasmusbrug vroegtijdig af. Maar als burgemeester van een van de meest diverse steden ter wereld had hij juist moeten staan voor zwarte levens, betoogt Awais Hassan. “Een burgemeester is niet neutraal. Zeker deze niet.”

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Afgelopen woensdag kwamen duizenden Rotterdammers bijeen bij de Erasmusbrug om te protesteren tegen anti-zwart geweld. De dagen voor de Rotterdamse demonstratie werden beheerst door rechts Nederland, met name de VVD. Op een vergelijkbaar protest op de Amsterdamse Dam waren eerder die week namelijk al meer dan vijfduizend mensen afgekomen, waardoor het te moeilijk bleek om anderhalve meter afstand te houden. Burgemeester Femke Halsema greep niet in, want “optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking”.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam