Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_opinierubriek-01
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Afgelopen woensdag kwamen duizenden Rotterdammers bijeen bij de Erasmusbrug om te protesteren tegen anti-zwart geweld. De dagen voor de Rotterdamse demonstratie werden beheerst door rechts Nederland, met name de VVD. Op een vergelijkbaar protest op de Amsterdamse Dam waren eerder die week namelijk al meer dan vijfduizend mensen afgekomen, waardoor het te moeilijk bleek om anderhalve meter afstand te houden. Burgemeester Femke Halsema greep niet in, want “optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking”.1

Afgaande op de seksistische geweeklaag van rechtse politici leek het alsof Halsema verantwoordelijk was voor de tienduizend coronadoden in Nederland. Niet het ongebruikt laten van testen, niet het tekort aan beschermingsmiddelen, niet het onvoldoende opschalen van capaciteit voor contactonderzoeken, niet het negeren van mondmaskers. Nee, één anti-racismedemonstratie had een maandenlange intelligentelockdown teniet gedaan. Zo jammer, we deden dit toch samen?

Dit kan ik beter, moet burgemeester Ahmed Aboutaleb in aanloop naar het Rotterdamse protest hebben gedacht. Hij zou het op zijn beurt anders doen. Ter voorbereiding sprak hij iedereen die van plan was te komen streng toe voor de camera. Hij bood een betere locatie aan die makkelijk uit te breiden is.2 En hij zou klaar staan met een voldoende grote politiemacht om in te grijpen. 

Met zijn vaste ordehandhavende vinger op de trigger volgde hij de demonstratie op afstand. Op enkele plekken hoopten de mensen zich op. Aboutaleb deelde waarschuwingen uit aan de organisatie. De politie riep met megafoons en rondvliegende drones op om afstand te houden. Anders zou er worden gehandhaafd.

Salih_Kilic_0004

Lees meer

Beeldreportage: Rotterdam staat op tegen anti-zwart geweld

Salih Kiliç legde woensdag de solidariteitsdemonstratie op en rond de Erasmusbrug vast.

Ik stond zelf halverwege de brug. Komend vanaf Zuid wilde ik net als velen in de buurt komen van een speaker. Om maar iets mee te krijgen van de krachtige woorden die vanaf het podium kwamen en versterkt werden door de vuisten en kelen van duizenden gemaskerde betogers. Ik kreeg rillingen van de verhalen die werden verteld, en van de ingehouden emoties van de toehoorders. Iedereen kende die verhalen. Iedereen voelde die verhalen. 

Helaas werden deze verstoord door de politie. Tien minuten voor tijd besloot Aboutaleb de demonstratie te beëindigen. Politie te paard in galop naar het veld. Leidde dit tot significant minder risico op coronabesmettingen? Waarschijnlijk niet. Had hij daadkracht getoond? Jazeker.

Het schouderklopje van de VVD had de triggerhappy burgemeester binnen. Maar Aboutaleb vergat hier meer te zijn dan ‘chef boa’. Het had ook anders gekund, anders gemoeten.

In plaats van low key te sneren naar Halsema, had hij juist haar leiderschap moeten volgen. Zij had tussen de demonstranten gestaan met een 1873-button.3 Een krachtig statement. Aboutaleb had als burgemeester van een van de meest diverse steden ter wereld bij de Erasmusbrug aanwezig moeten zijn. Moeten staan voor zwarte Rotterdammers. Moeten demonstreren dat ook hun levens er toe doen. 

Aboutaleb had ook meer kunnen doen voor de organisatie en de goede zaak. Hij had de middelen anders kunnen aanwenden voor een corona-proof demonstratie. Bijvoorbeeld door agenten te vervangen met extra luidsprekers en schermen aan de zuidzijde van de brug. Door een podium op een ponton te faciliteren. Dit zou effectiever zijn geweest dan de politiemacht plaatsen tegenover welwillende betogers.

Rechts Nederland zou dan alsnog de neutraliteit van de burgemeester hebben geëist. Maar een burgemeester is niet neutraal. Zeker deze niet. Juist nú niet. Aboutaleb heeft zich in het verleden over tal van onderwerpen stevig uitgesproken. Waarom nu de steriele ordehandhaver uithangen? Met het sluiten van parken en speeltuinen heeft hij laten zien een prima burgemeester te zijn in tijden van een pandemie. Maar Aboutaleb heeft hier nagelaten een burgemeester te zijn in tijden van racisme. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. Een dag na het protest gaf Halsema een toelichting bij haar keuzes in de talkshow Op1. Kijk de uitzending hier terug. ↩︎
  2. Het solidariteitsprotest zou oorsprokelijk op het Schouwburgplein plaatsvinden. Een dag voor de demonstratie gaf Aboutaleb echter aan dat zich hier maximaal tachtig mensen mochten verzamelen. In overleg werd daarom uitgeweken naar een andere locatie: de Erasmusbrug en de kades daaromheen. Het podium van de demonstratie stond aan de voet van de noordzijde van de brug. ↩︎
  3. Officieel werd de slavernij in de West-Indische koloniën in 1863 afgeschaft, maar vervolgens moest een groot deel van de totslaafgemaakten verplicht tien jaar op de plantages door blijven werken. De 1873-button is een verwijzing naar deze geschiedenis. ↩︎
Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.