Ga naar de inhoud

In de strijd tegen racisme moet Aboutaleb meer zijn dan een steriele ordehandhaver

Afgelopen woensdag brak Aboutaleb het anti-racismeprotest bij de Erasmusbrug vroegtijdig af. Maar als burgemeester van een van de meest diverse steden ter wereld had hij juist moeten staan voor zwarte levens, betoogt Awais Hassan. “Een burgemeester is niet neutraal. Zeker deze niet.”

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Afgelopen woensdag kwamen duizenden Rotterdammers bijeen bij de Erasmusbrug om te protesteren tegen anti-zwart geweld. De dagen voor de Rotterdamse demonstratie werden beheerst door rechts Nederland, met name de VVD. Op een vergelijkbaar protest op de Amsterdamse Dam waren eerder die week namelijk al meer dan vijfduizend mensen afgekomen, waardoor het te moeilijk bleek om anderhalve meter afstand te houden. Burgemeester Femke Halsema greep niet in, want “optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking”.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam