Ga naar de inhoud

Ons Kent Ons: record langste geveltuintje — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op een zonnige zaterdagmiddag in Rotterdam-West gaat Basia Dajnowicz de ultieme groene wedijver aan met Amsterdam: het aanleggen van het langste geveltuintje van Nederland.

FleurBeerthuis-OKO-geveltuin2
beeld: Fleur Beerthuis

Ik heb een oude broek aan, mijn hele gezicht zit onder een dikke laag zonnebrandcrème en ik draag tuinhandschoenen die ik de vorige avond bij de Praxis kocht. Wie houdt mij tegen om het record ‘langste geveltuintje’ weg te roven van de hoofdstad? Helemaal niemand! De klok slaat twaalf op een zonnige zaterdagmiddag, en samen met een stuk of veertig vrijwilligers sta ik bij bedrijfsverzamelgebouw De Kroon in Rotterdam-West.

Als er één ding is waar ik als import-Rotterdammer zeer clichématig voor warmloop, is het wel een wedijver met de hoofdstad. Dat ik ondertussen meewerk aan duurzaamheid, meer groen en een plek voor bijen, neem ik op de koop toe.

Vooraf bel ik met de organisator, Raymond Landegent. Hij houdt zich als creatief ondernemer bezig met duurzame evenementen, onder andere via zijn projectbureau Groenemorgen. Dat werk viel de afgelopen maanden weg. Als oprichter van de Facebookgroep Plantenasiel Rotterdam deed hij een oproep om meer geveltuintjes aan te leggen. Toen hij merkte dat dat enthousiast werd opgepikt, riep hij in een opwelling: “Ik wil er duizend!”

Zo ontstond het project 1000 Geveltuinen. Die duizend nieuwe tuintjes moeten er 30 september 2020 liggen. Het project sluit aan bij het NK Tegelwippen, waarin Rotterdam tegen Amsterdam strijdt om zo veel mogelijk tegels om te ruilen voor groen.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam