Ga naar de inhoud

Ons Kent Ons: record langste geveltuintje — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op een zonnige zaterdagmiddag in Rotterdam-West gaat Basia Dajnowicz de ultieme groene wedijver aan met Amsterdam: het aanleggen van het langste geveltuintje van Nederland.

FleurBeerthuis-OKO-geveltuin2
beeld: Fleur Beerthuis

Ik heb een oude broek aan, mijn hele gezicht zit onder een dikke laag zonnebrandcrème en ik draag tuinhandschoenen die ik de vorige avond bij de Praxis kocht. Wie houdt mij tegen om het record ‘langste geveltuintje’ weg te roven van de hoofdstad? Helemaal niemand! De klok slaat twaalf op een zonnige zaterdagmiddag, en samen met een stuk of veertig vrijwilligers sta ik bij bedrijfsverzamelgebouw De Kroon in Rotterdam-West.

Als er één ding is waar ik als import-Rotterdammer zeer clichématig voor warmloop, is het wel een wedijver met de hoofdstad. Dat ik ondertussen meewerk aan duurzaamheid, meer groen en een plek voor bijen, neem ik op de koop toe.

Vooraf bel ik met de organisator, Raymond Landegent. Hij houdt zich als creatief ondernemer bezig met duurzame evenementen, onder andere via zijn projectbureau Groenemorgen. Dat werk viel de afgelopen maanden weg. Als oprichter van de Facebookgroep Plantenasiel Rotterdam deed hij een oproep om meer geveltuintjes aan te leggen. Toen hij merkte dat dat enthousiast werd opgepikt, riep hij in een opwelling: “Ik wil er duizend!”

Zo ontstond het project 1000 Geveltuinen. Die duizend nieuwe tuintjes moeten er 30 september 2020 liggen. Het project sluit aan bij het NK Tegelwippen, waarin Rotterdam tegen Amsterdam strijdt om zo veel mogelijk tegels om te ruilen voor groen.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures