Ga naar de inhoud

Openen en verbinden: Mecanoo’s renovatieplannen voor het Boijmans — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het architectenbureau van Francine Houben kreeg eind vorig jaar de opdracht om het museumcomplex Boijmans van Beuningen te renoveren. Ben Maandag sprak haar over de plannen en de beoogde nieuwe Mecanoo-vleugel. 

2-Museum-Boijmans-Van-Beuningen—Museumpark-day-view
beeld: Mecanoo

“Openen en verbinden. Dat zijn de sleutelwoorden”, zegt architect Francine Houben enthousiast, wanneer ze haar visie op de vernieuwing van museum Boijmans van Beuningen toelicht aan de hand van de maquettes, schema’s en artist impressions die haar bureau Mecanoo de afgelopen maanden heeft gemaakt. Ze laat zien hoe zij de verschillende monumentale gebouwonderdelen van het museum opnieuw met elkaar wil verbinden en voorzien van nieuwe, eigentijdse toevoegingen. Zo ontstaat een open museum, dat de toekomst kan trotseren. Ziedaar in ultrakort bestek de visie die Mecanoo met de ambitieuze renovatie voor ogen staat.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam