Ga naar de inhoud

Politici ‘bashen’ holt de democratie uit

Het lijkt in de mode te zijn om politici en politieke partijen weg te zetten als peilinggeil en visieloos. Soms is dat terecht. Maar door politici zo hard te bekritiseren doen we de samenleving tekort, betoogt gemeenteraadslid René Segers-Hoogendoorn.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Het is een manier van praten die tegenwoordig op louter instemmend geknik kan rekenen: ‘die politici die altijd met hun inhoudsloze praatjes zoveel mogelijk in beeld willen komen om de peilingen op te krikken. Wat sneu en wat leugenachtig’. 

Dat ervoer ik (en een aantal collega’s) afgelopen week weer bij een avond van de Rotterdamse debatorganisatie Lokaal over de economische gevolgen van de coronacrisis. Economen, hoogleraren, ondernemers en columnisten kregen de vloer. De politici – allemaal Rotterdamse gemeenteraadsleden – zaten op de virtuele ‘politicibank’ en mochten reageren. Goed geregeld, alle smaken in huis. 

De econoom ging los met kort-door-de-bocht-kritiek op de regering en de wetenschapper gaf aan dat de échte verandering uit de bedrijven moet komen (overigens had hij daar wel een punt). Als klap op de vuurpijl gaf de columnist in amper tien zinnen alle politieke partijen een veeg uit de pan en noemde de economische plannen die mijn partij voor de komende tijd voorstelde ‘visieloos in het midden’. 

Had hij mij wat gevraagd? Heeft hij weleens een voorstel gelezen dat wij (of andere partijen) over lokale economie hebben ingediend in de Rotterdamse gemeenteraad? Een bescheiden poging om dingen in de stad beter te regelen. Het leek erop van niet.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures