Ga naar de inhoud

Politici ‘bashen’ holt de democratie uit

Het lijkt in de mode te zijn om politici en politieke partijen weg te zetten als peilinggeil en visieloos. Soms is dat terecht. Maar door politici zo hard te bekritiseren doen we de samenleving tekort, betoogt gemeenteraadslid René Segers-Hoogendoorn.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Het is een manier van praten die tegenwoordig op louter instemmend geknik kan rekenen: ‘die politici die altijd met hun inhoudsloze praatjes zoveel mogelijk in beeld willen komen om de peilingen op te krikken. Wat sneu en wat leugenachtig’. 

Dat ervoer ik (en een aantal collega’s) afgelopen week weer bij een avond van de Rotterdamse debatorganisatie Lokaal over de economische gevolgen van de coronacrisis. Economen, hoogleraren, ondernemers en columnisten kregen de vloer. De politici – allemaal Rotterdamse gemeenteraadsleden – zaten op de virtuele ‘politicibank’ en mochten reageren. Goed geregeld, alle smaken in huis. 

De econoom ging los met kort-door-de-bocht-kritiek op de regering en de wetenschapper gaf aan dat de échte verandering uit de bedrijven moet komen (overigens had hij daar wel een punt). Als klap op de vuurpijl gaf de columnist in amper tien zinnen alle politieke partijen een veeg uit de pan en noemde de economische plannen die mijn partij voor de komende tijd voorstelde ‘visieloos in het midden’. 

Had hij mij wat gevraagd? Heeft hij weleens een voorstel gelezen dat wij (of andere partijen) over lokale economie hebben ingediend in de Rotterdamse gemeenteraad? Een bescheiden poging om dingen in de stad beter te regelen. Het leek erop van niet.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam