Ga naar de inhoud

Rotterdams corona-erfgoed: de geschiedenis van de toekomst — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het coronavirus heeft het dagelijks leven de afgelopen vier maanden totaal veranderd. En dat is belangrijk erfgoed. Op verschillende plekken in Rotterdam wordt daarom nu al gewerkt aan het documenteren van de coronacrisis. “Stel dat de microscoop van viroloog Marion Koopmans straks niet meer nodig is, dan wil ik die graag bewaren.”

Vers Beton – Laura Hopmans – Coronaerfgoed – 2020
beeld: Laura Hopmans

Het coronavirus beheerst het dagelijks leven nu al bijna vier maanden en natuurlijk is de gezondheid van Rotterdammers prioriteit nummer één. Maar tegelijkertijd zijn we geschiedenis aan het schrijven. Want de vanzelfsprekendheid van het dagelijks leven is totaal veranderd: iets dat veel mensen nog nooit hebben meegemaakt. 

Het vastleggen van deze periode is geen eenvoudige taak, want hoe selecteer je wat wel bewaard blijft en wat niet? En wie bepaalt dit? Bij Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Erasmus MC wordt achter de schermen hard gewerkt aan het verzamelen van het Rotterdams corona-erfgoed.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures