Ga naar de inhoud

De dubieuze magie van alcohol

De distilleerderij van jenevermaker Henkes in Delfshaven, roept bij Ferrie Weeda warme herinneringen op. Aan de alcoholkegel van opa, een misplaatste ooievaar, een foutgespelde plaatsnaam en een manipulatieve reclame. 

Vers Beton – Elzeline Kooy – Stadsherstel – Henkes – 2020
beeld: Elzeline Kooy

Henkes was voor mij altijd vanzelfsprekend. Mijn opa en oma, Nelis en Annie, woonden naast de oude distilleerderij in Delfshaven. Bovendien was mijn opa grootverbruiker van Henkes. Van Henkes Vieux wel te verstaan: Hollandse imitatie-cognac. Opa Nelis ademde Henkes. Bij het ontbijt dronk hij z’n eerste glas. Daarna volgde een continurooster. Uit al zijn poriën wasemde de kruidig-scherpe lucht. Feitelijk was voor opa een vieux-infuus praktischer geweest, maar dat had hem dagelijks zo’n acht mooie momenten gekost. Alcohol drinken is een ritueel. Het heeft iets magisch.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam