Ga naar de inhoud

Gaat dé architectuurstad van Nederland werkelijk maar 0,7 procent van haar cultuurgeld aan architectuur besteden?

Als het gemeentebestuur het onlangs uitgebrachte advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur volgt, gaat slechts 0,7 procent van het cultuurplanbudget naar architectuur. Dit lijkt niet in lijn met het beleid en de ambities van de stad, betoogt directeur van de Rotterdamse Dakendagen Léon van Geest.

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

Onlangs bracht de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) haar advies uit aan de gemeente Rotterdam over de verdeling van haar Cultuurbudget van 81,7 miljoen. Als het gemeentebestuur dit advies volgt gaat er minder dan één procent hiervan naar architectuur. Terwijl Rotterdam er op staat dé architectuurstad van Nederland te zijn.

Het is dan ook maar de vraag of wethouder van cultuur Said Kasmi in september dit advies overneemt, in zijn verdelingsvoorstel aan de gemeenteraad. Daarna is het nog aan de gemeenteraad om in november – bij het definitieve besluit over de verdeling van cultuurgeld – meer aandacht te geven aan wat al jarenlang het speerpunt van de stad is.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam