Ga naar de inhoud

Laat verloederend Lombardijen niet aan zijn lot over

Interviews in de Rotterdamse wijk Lombardijen laten een zorgelijk beeld zien: de buurt verloedert, de politiek is afwezig en de bewoners staan er alleen voor. Dat stelt Mieke Zagt die er onderzoek deed namens de Rotterdamse Armoedebestrijdings Beweging.

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

Lombardijen verloedert, maar dat zullen niet alle bewoners beamen. Wanneer je door deze buurt in het stadsdeel IJsselmonde rijdt, zie je eerst weelderig groen en leuke huizen langs de fraaie Pascalweg en de Ogiersingel. Zodra je afslaat en in de Homerusbuurt of in de Molièrebuurt terecht komt, is het een ander verhaal. Daar zwerft het vuil op straat, zijn de huizen slecht onderhouden en voelen mensen zich onveilig, bleek uit gesprekken die de Rotterdamse Armoedebestrijdings Beweging (RAB) met bewoners voerde. 

In 2018 vroegen enkele bewoners uit Lombardijen steun aan de RAB vanwege het achterstallige woningonderhoud in hun flats aan de Pliniusstraat en de Pirandellostraat. De bewoners van de flats klaagden al jaren over tocht en schimmel, water op de daken en in de fietskelders, rottende leuningen, verstopte leidingen, overlopende riolen en vervuilende buitenruimtes. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik herken dit inderdaad, al woon ikzelf niet in een huurwoning. De wijk is aan het verpauperen, Het karakter wat Lombardijen had toen ik 30 jaar geleden hier kwam wonen is totaal verdwenen. Jammer en pijnlijk om te zien.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam