Ga naar de inhoud

Nida gaat landelijk: wat zijn de kansen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De van oorsprong Rotterdamse partij Nida stapt in de landelijke arena en doet een gooi naar zetels in de Tweede Kamer. Vier stuks, daarop mikt Nourdin el Ouali zelf. Ewoud Kieviet analyseert of dat haalbaar is.

Vers-Beton-Michael-van-Kekem-Nida-Tweede-Kamer-2020
beeld: Michael van Kekem

De kogel is door de kerk, Nida gaat landelijk. Rotterdammers kennen vooral het gezicht van de partij: Nourdin el Ouali. Volgens de zelfbewuste voorman – die vrijwel zeker de lijsttrekker wordt – zijn vier zetels mogelijk in de landelijke verkiezingen. Is dat zo en waar liggen dan de kansen?

Nourdin el Ouali heeft zichzelf in Rotterdam laten zien als een welbespraakt raadslid dat veelvuldig de confrontatie zoekt met zijn natuurlijke tegenstander Leefbaar Rotterdam – en dan bij voorkeur Tanya Hoogwerf.  Zowel in de raadszaal als in de landelijke media. Op onderwerpen als racisme, islam en veiligheidsbeleid. 

In 2014 haalde het door de islam geïnspireerde Nida uit het niets twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad. In een tijd vol politieke spanning – met uitreizigers naar Syrië, aanslagen in Europa en een vluchtelingencrisis – werd El Ouali een graag geziene gast aan de talkshowtafels. Soms tot zijn eigen ergernis werd hij vooral rond deze thema’s gevraagd. Tegelijkertijd leverde dat de partij en El Ouali wel naamsbekendheid op.  

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam