Ga naar de inhoud

Nida gaat landelijk: wat zijn de kansen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De van oorsprong Rotterdamse partij Nida stapt in de landelijke arena en doet een gooi naar zetels in de Tweede Kamer. Vier stuks, daarop mikt Nourdin el Ouali zelf. Ewoud Kieviet analyseert of dat haalbaar is.

Vers-Beton-Michael-van-Kekem-Nida-Tweede-Kamer-2020
beeld: Michael van Kekem

De kogel is door de kerk, Nida gaat landelijk. Rotterdammers kennen vooral het gezicht van de partij: Nourdin el Ouali. Volgens de zelfbewuste voorman – die vrijwel zeker de lijsttrekker wordt – zijn vier zetels mogelijk in de landelijke verkiezingen. Is dat zo en waar liggen dan de kansen?

Nourdin el Ouali heeft zichzelf in Rotterdam laten zien als een welbespraakt raadslid dat veelvuldig de confrontatie zoekt met zijn natuurlijke tegenstander Leefbaar Rotterdam – en dan bij voorkeur Tanya Hoogwerf.  Zowel in de raadszaal als in de landelijke media. Op onderwerpen als racisme, islam en veiligheidsbeleid. 

In 2014 haalde het door de islam geïnspireerde Nida uit het niets twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad. In een tijd vol politieke spanning – met uitreizigers naar Syrië, aanslagen in Europa en een vluchtelingencrisis – werd El Ouali een graag geziene gast aan de talkshowtafels. Soms tot zijn eigen ergernis werd hij vooral rond deze thema’s gevraagd. Tegelijkertijd leverde dat de partij en El Ouali wel naamsbekendheid op.  

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures