Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Vera Lucia – Buitengsloten deel 2 – 2020
Beeld door: beeld: Lucia Lenders

Tweeënhalf jaar geleden zette zijn moeder Jason* samen met zijn broers en zussen uit huis. “Op het moment dat kinderen 21 jaar worden, tellen ze mee in het delen van de kosten”, legt Wim van Losser uit. Hij werkt bij de mentororganisatie Rotterdamse Douwers waar Jason terechtkwam via het gemeentelijk Jongerenloket. “Dit betekent dat de uitkering waarvan je ouders leven, gekort wordt. Dan moet je alles anders afspreken, en gaat het vaak botsen.”

Deze landelijke regelgeving, waarbij jongeren vanaf hun eenentwintigste door de gemeente geacht worden mee te betalen aan de huisvesting, heet de kostendelersnorm. De toepassing daarvan leidt niet zelden tot dakloosheid.

Het is een eerste conclusie die Vers Beton trekt uit onderzoek in samenwerking met OPEN Rotterdam en landelijk onderzoeksplatform Argos. Gesprekken met grote Rotterdamse jongereninstellingen Pameijer, Youz, Maaszicht, Enver, en met de Straatadvocaten en vrijwilligersorganisatie Rotterdamse Douwers, tonen dat de kostendelersnorm regelmatig een rol speelt in het dakloos raken van jongeren.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Er is op 14 juli 2020 een motie aangenomen in de Rotterdamse gemeenteraad dat wethouder Richard Moti bij het Rijk blijft lobbyen om standaard meer maatwerk toe te passen als het gaat om de verplichte vier weken zoekperiode voor alle jongeren die een uitkering aanvragen (dus niet alleen voor jongeren met een beperking). Bij deze lobby wordt het afschaffen van de kostendelersnorm tot 27 jaar meegenomen. Die leeftijd is gekozen omdat iemand in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar voor de Participatiewet nog als jongere geldt, licht de woordvoerder van wethouder Moti toe. ↩︎
  2. Dit onderzoek naar de oorzaken van dakloosheid (apart onderzocht voor volwassenen, gezinnen en jongeren) werd uitgevoerd door bureau Breuer Intraval in opdracht van de gemeente en vond plaats onder 80 Rotterdamse jongeren. Het werd in 2019 gepresenteerd. ↩︎
  3. Als belangrijkste oorzaak van dak- en thuisloosheid noemden de onderzochte jongeren een woonsituatie die niet langer houdbaar was (70%), zoals een agressieve ouder of partner en/of een conflict met (stief)ouders en broers zussen. Bijna een vijfde (17%) van de jongeren noemt geldgebrek als oorzaak van hun dak- of thuisloosheid. ↩︎
  4. Elke wijk in Rotterdam heeft een eigen wijkteam dat zorg en welzijn regelt. In een wijkteam zitten verschillende hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, die de wijk goed kennen en hulp bieden in de eigen omgeving. Bijvoorbeeld bij opvoeden, financiën en schulden, een huis vinden of geestelijke gezondheidszorg. Het Jongerenloket kan jongeren die niet acuut een slaapplek of professionele opvang nodig hebben en nog als zelfdredzaam beoordeeld worden, naar het wijkteam doorverwijzen. ↩︎
  5. De jongeren die bij Maaszicht terechtkomen, hebben vaak problematiek die al begonnen is voor ze überhaupt geboren waren, nuanceert Verhoeven: We hebben hier jongeren die 24-uurszorg nodig hebben. Zij zijn niet op hun achttiende op straat beland: 85 tot 90 procent van onze jongeren heeft een jeugdzorg-verleden. Bij het loket komen veel jongeren die wel gewoon geholpen zijn met een postadres en hulp bij inschrijven voor een kamer en een studie. Die hebben een klein zetje nodig. Maar dat is niet onze doelgroep. ↩︎
Buitengesloten
ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
Lucia Lenders

Lucia Lenders

Illustrator

Lucia Lenders studeerde illustratie op Sint Joost in Breda en KASK in Gent. Sinds 2017 woont en werkt ze in Rotterdam. In haar atelier knipt, plakt, tekent en schildert ze mensen, dieren, dingen en plekken.

Profiel-pagina