Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers-Beton-Matzwart-Nachtleven-2020
Beeld door: beeld: Matzwart

Dat een stad als Rotterdam een levendig nachtleven verdient is voor velen evident – en al jarenlang voer voor debat. Maar wat de kosten en baten van het nachtleven voor de stad zijn, daarover is eigenlijk schokkend weinig bekend.

Terwijl Nederland langzaam weer van het corona-slot gaat, is het perspectief in het nachtleven ver te zoeken. Terwijl de ‘daghoreca’ 1 juni alweer van start ging, mogen de nachtclubs – als het aan het kabinet ligt – pas op de eerder aangekondigde 1 september open. Een aantal Rotterdamse clubs is momenteel geopend met alleen zitplaatsen of legt zich, zo goed en kwaad als het kan, toe op een alternatieve business zoals de verkoop van sapjes of vegan sushi.

“Veel zaken zijn nu al nu al ‘virtueel failliet’,” zegt Thys Boer, initiatiefnemer van de N8W8, de raad die de belangen van het nachtleven behartigt. Omdat de anderhalvemeterregel voor veel clubs sowieso niet rendabel te maken is, komt 1 september voor veel ondernemingen te laat. “Ze hebben uitstel van betaling hebben gekregen van huren, belasting en andere schulden. Wanneer er geïnd gaat worden, valt 80 procent alsnog om.” In andere media vertelden Aziz Yagoub (die in juni bijna al het personeel van Annabel en Perron moest ontslaan), Sam Hofstaetter (Vibes) en Olivier van Hoey Smith (Villa Thalia) vergelijkbare verhalen.

Het kabinet steekt te weinig energie in de heropening van het nachtleven, concludeerde Boer. Samen met de nachtorganisaties van verschillende grote steden en Koninklijke Horeca Nederland vraagt hij dus via een petitiecampagne om een beter perspectief. Ook is er een protocol opgesteld waarmee het nachtleven weer veilig zou moeten openen. Het kabinet gaf echter niet thuis, en nu het zomerreces is ingegaan, lijkt het er niet op dat de situatie nog gaat veranderen.

Het is niet de eerste keer dat het Rotterdamse nachtleven er bekaaid vanaf komt in de politiek besluitvorming: precies om die reden richtte Boer de N8W8 eerder dit jaar op. De nachtraad kan gemeente en ondernemers gevraagd en ongevraagd adviseren over nachtelijke vraagstukken. Dat is belangrijk, want: ‘de nacht levert een grote bijdrage aan de sterke economie en het vestigingsklimaat van de woonstad Rotterdam’, stellen de oprichters in het in januari gepresenteerde visiedocument.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Robin van Essel

Robin van Essel

Robin van Essel (1985) weet een klein beetje van een hele hoop verschillende dingen. Met zijn beetje kennis van een hele hoop schrijft hij het liefst over cultuur, uitgaansleven, media en stedelijke ontwikkeling. Dat kan op allerlei plekken in de wereld zijn, maar het allerliefst houdt hij het bij zijn geboortestad Rotterdam.

Profiel-pagina
MATZWART_LOGO

Matzwart

Illustrator

Matzwart studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als allround ontwerper met een voorliefde voor illustratie. Hij werkt overal waar hij aan WiFi kan komen.

Profiel-pagina