Ga naar de inhoud

Wat is het Rotterdamse nachtleven waard? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Eerder open, of extra staatssteun, anders haalt 80 procent van de zaken in het nachtleven september niet. Dat is de wanhopige boodschap van een petitiecampagne op mede-initiatief van de N8W8 R’dam. Robin van Essel zocht uit wat Rotterdam – financieel gezien – eigenlijk precies mis zou lopen als het nachtleven er niet zou zijn.

Vers-Beton-Matzwart-Nachtleven-2020
beeld: Matzwart

Dat een stad als Rotterdam een levendig nachtleven verdient is voor velen evident – en al jarenlang voer voor debat. Maar wat de kosten en baten van het nachtleven voor de stad zijn, daarover is eigenlijk schokkend weinig bekend.

Terwijl Nederland langzaam weer van het corona-slot gaat, is het perspectief in het nachtleven ver te zoeken. Terwijl de ‘daghoreca’ 1 juni alweer van start ging, mogen de nachtclubs – als het aan het kabinet ligt – pas op de eerder aangekondigde 1 september open. Een aantal Rotterdamse clubs is momenteel geopend met alleen zitplaatsen of legt zich, zo goed en kwaad als het kan, toe op een alternatieve business zoals de verkoop van sapjes of vegan sushi.

“Veel zaken zijn nu al nu al ‘virtueel failliet’,” zegt Thys Boer, initiatiefnemer van de N8W8, de raad die de belangen van het nachtleven behartigt. Omdat de anderhalvemeterregel voor veel clubs sowieso niet rendabel te maken is, komt 1 september voor veel ondernemingen te laat. “Ze hebben uitstel van betaling hebben gekregen van huren, belasting en andere schulden. Wanneer er geïnd gaat worden, valt 80 procent alsnog om.” In andere media vertelden Aziz Yagoub (die in juni bijna al het personeel van Annabel en Perron moest ontslaan), Sam Hofstaetter (Vibes) en Olivier van Hoey Smith (Villa Thalia) vergelijkbare verhalen.

Het kabinet steekt te weinig energie in de heropening van het nachtleven, concludeerde Boer. Samen met de nachtorganisaties van verschillende grote steden en Koninklijke Horeca Nederland vraagt hij dus via een petitiecampagne om een beter perspectief. Ook is er een protocol opgesteld waarmee het nachtleven weer veilig zou moeten openen. Het kabinet gaf echter niet thuis, en nu het zomerreces is ingegaan, lijkt het er niet op dat de situatie nog gaat veranderen.

Het is niet de eerste keer dat het Rotterdamse nachtleven er bekaaid vanaf komt in de politiek besluitvorming: precies om die reden richtte Boer de N8W8 eerder dit jaar op. De nachtraad kan gemeente en ondernemers gevraagd en ongevraagd adviseren over nachtelijke vraagstukken. Dat is belangrijk, want: ‘de nacht levert een grote bijdrage aan de sterke economie en het vestigingsklimaat van de woonstad Rotterdam’, stellen de oprichters in het in januari gepresenteerde visiedocument.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam